АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: КРАЙ НА СВОБОДАТА НА ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНИ НА ЕС ПРИ БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА

Брекзит
19.08.2019 / 23:57

Британското правителство обяви, че правилата, позволяващи на гражданите на Европейския съюз да живеят и работят свободно във Великобритания, ще бъдат отменени в случай на Брекзит без споразумение в края на октомври, съобщават британските медии.

Правителството на Тереза Мей обмисляше удължаване на свободата на придвижване до 2021 г. или да разреши на гражданите на ЕС да остават във Великобритания в продължение на три месеца, преди да трябва да кандидатстват за по-дълъг престой.

И двата варианта обаче междувременно отпаднаха в полза на нов подход, който ще бъде разкрит по-късно.

Около 3 милиона граждани на страни от Европейския съюз живеят в Обединеното кралство. Свободата на движение позволява на гражданите на ЕС да живеят и работят в други страни членки на ЕС.

Запитан по въпроса, британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания няма да бъде "твърде враждебна към имиграцията или имигрантите".

Той добави, че "имиграцията във Великобритания ще бъде демократично контролирана".

Говорителката на "Даунинг стрийт" 10 повтори желанието на британското правителство за система, основана на точки, по подобие на тази в Австралия. Тя добави също така, че "по-строги правила по отношение на престъпността" ще бъдат въведени за тези, които идват във Великобритания.

Съгласно споразумението за излизане, договорено от Тереза Мей, свободата на движение щеше да остане в продължение на 2 години в преходния период след Брекзит.

Британските депутати обаче на три пъти гласуваха срещу споразумението, сключено от Мей, и ако не бъде постигната сделка, Великобритания ще излезе без такава на 31 октомври.

При сценарий без споразумение, онези граждани на ЕС, които разполагат с право за постоянно пребиваване във Великобритания, което се предоставя, след като са живели в Обединеното кралство в продължение на пет години, не трябва да бъдат засегнати.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, няма да бъдат засегнати и могат да кандидатстват за статут на уседнал по същия начин, както сега.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев