АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА ЯПОНИЯ СЕ СРЕЩА С ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА И БОЙКО БОРИСОВ

 Борисов и министъра на външните работи на Япония Таро Коно
13.08.2019 / 12:29

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно. В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна. Това съобщи правителствената пресслужба.

Българският министър-председател е определил като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и е предал своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България.

Премиерът Борисов е изразил увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. Борисов е подчертал, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.

Българският министър-председател е акцентирал върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Борисов приветства обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. Премиерът е изразил готовността на страната ни да продължи доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона след успешното провеждане в София на съвместния Семинар по управлението на риска при наводнения в Западните Балкани, който се проведе в началото на настоящата година. Българският министър-председател отбеляза също така, че Западните Балкани са били приоритетна тема в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов акцентира и върху влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

http://bnr.bg/post/101154863/vanshniat-ministar-na-aponia-e-u-nas-za-sreshti-s-ekaterina-zaharieva-i-boiko-borisov

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев