АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ КРАЙ КРУШАРЕ ПИТАТ ЗАЩО НЕ Е СПРЯН ДЪРВОДОБИВЪТ ЗАРАДИ АЧС

Протестиращите при сливенското село Крушаре
12.08.2019 / 17:23

Протестиращите при сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо, в което питат защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов, до министрите на земеделието Десислава Танева и на екологията Нено Димов и до директора на БАБХ Дамян Илиев.

В декларацията се посочва, че камионите и дървосекачите, които работят в гората, също могат да допринесат за разнасяне на заразата. За да не бъде издадена заповед за спиране на сечта във времето, в което се налагат превантивни мерки, протестиращите подозират “икономически интереси в този сектор“.

Освен това те изтъкват, че незагробените животински отпадъци след превантивното ликвидиране на прасетата носят потенциален риск за екологична бомба.

През почивните дни протестиращите подадоха няколко сигнала за открити незагробени останки в землищата на няколко села в общината и по поречието на река Тунджа. В писмото си те настояват за публичен отговор и на въпроса как стопаните с избити прасета ще бъдат компенсирани финансово.

"На няколко места в страната, където е открита чума по свинете, продължава и дърводобивът. Решението за подобни дейности е на областните епизоотични комисии", обясни в предаването "12+4" директорът на Агенцията по горите Мирослав Маринов:

"Епизоотичните комисии в област Видин, Плевен, Велико Търново, Силистра, Разград са взели решение стопанските дейности в тези територии да не се спират".

Според Маринов дърводобивът не е спрян, за да може да бъдат осигурени достатъчно дърва за хората.

http://bnr.bg/post/101154646/protestirashtite-krai-krushare-pitat-premiera-zashto-ne-e-spran-darvodobivat-kato-marka-sreshtu-razprostranenieto-na-achs

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев