АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ОБСЪДИ С МЕДВЕДЕВ ПРОЕКТА АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ДОСТАВКА НА ТЮРКМЕНИСТАНСКИ ГАЗ ПРЕЗ РУСИЯ

Премиерът на РФ Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
12.08.2019 / 17:17

България и Русия споделят виждането, че богатият на газ Каспийски регион е важен в енергийно отношение и за двете страни. Това заявиха премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в началото на разговора си в Туркменистан, където двамата се срещнаха в рамките на Каспийския икономически форум.

Борисов посочи ролята на България като врата към Европа:

"Това е регион с огромни възможности, а България е от другата страна на Черно море като врата за Европа."

"Вашето посещение тук говори, че потенциалът на Черноморския и Каспийския регион може да бъде обединен. Това сътрудничество може да донесе дивиденти и за двете страни", отвърна Медведев.

Информация за последвалия разговор на двамата премиери беше разпространена от правителствената информационна служба. Според съобщението Борисов е заявил, че България води политика за гарантиране на енергийна сигурност, както за страната, така и за ЕС. Той е обърнал специално внимание на работата по проекта за газоразпределителен център „Балкан“.

На срещата е била обсъдена и възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия, съобщи правителствената пресслужба.

Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август.

Според премиера Борсов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта, г-н Борисов е посочи интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Министър-председателят Бойко Борисов е изразил и удовлетворение от проведеното 16-о заседание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е изразил очакване следващата й сесия да се състои в близко време и да допринесе допълнително за развитието на двустранните отношения.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев