АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДВЕДЕВ: ОТ СЪЧЕТАВАНЕ НА ЧЕРНОМОРСКИЯ И КАСПИЙСКИЯ РЕГИОН ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ И РУСИЯ, И БЪЛГАРИЯ

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев и  Бойко Борисов
12.08.2019 / 13:17

Необходимо е да бъдат обсъдени възможностите, които се разкриват пред Русия и България, ако бъдат съчетани потенциалите на Черноморския и на Каспийския регион - това заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев пред българския си колега Бойко Борисов. Двамата разговаряха в кулоарите на Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан. Борисов е на посещение в Тюркменистан, където се провежда среща на страните от Каспийския регион.

"Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни", каза руският премиер, цитиран от ТАСС и БТА.

От своя страна Борисов отбеляза, че регионът "разполага с огромни възможности" и България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид вход към европейския континент".

"Трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза българският министър-председател.

Черно море "трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки", осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, подчерта Бойко Борисов, цитиран от ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев