АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАСТТА НЕ УСПЯВА ДА СЕ СПРАВИ С ЧУМАТА, КАТЕГОРИЧНИ СА АНАЛИЗАТОРИ

 Арман Бабикян и проф. Михаил Мирчев
09.08.2019 / 21:11

Жега, чума, протести и "Няма такава държава" – ключовите думи на седмицата, в която прокуратурата влезе в БАБХ, свиневъдите се опълчиха на държавата и осми ден блокират пътя Сливен – Ямбол, а един шоумен обеща светло бъдеще.

Пиар експертът Арман Бабикян и социологът проф. Михаил Мирчев коментираха събитията от седмицата за предаването "Хоризонт за вас".

Бабикян сподели, че би бил щастлив, ако властта успее да се справи с чумата, но очевидно Агенцията за безопасност на храните и държавата като цяло не са успели. "Борим се с последствията от чумата. Успяхме да похарчим 10-15 милиона за комични оградки по границата, очевидно е и друго – изправени сме пред много нерегистрирани животни – нещо, което трябваше да стане по закон далеч преди чумата".

Държавата със своята заповед, че ще санкционира тези, които не си изтребят животните от типа "заден двор", на практика ефективно съдейства за доразпространение на чумата, тъй като всичко това се случва без държавен санитарен контрол, смята пиар експертът. Той акцентира върху съвестта на управляващите и феномена "оставка в джоба": "Премиерът е заместител на всички видове съвест", каза пиар експертът.

Проф. Михаил Мирчев прогнозира, че битката с африканската чума ще приключи с избиването на огромно количество животни: "Смазващо за българското земеделие, като част икономиката, като демографски фактор – това означава допълнително обезлюдяване на българските села". Социологът е на мнение, че главният виновник е Румен Порожанов заради невзетите мерки: "За всичко е виновен Порожанов. Чумата пълзи от север от 3-4 години. Няма ограда, няма профилактика, няма екарисажи, няма избиване от ловците на всички диви прасета в 20-километровите зони... Поредица от неадекватности и зловредности. Лицето се нарича Порожанов. Той е човек за затвора. БАБХ е другата институция за затвора – няма екарисажи – заравянето на животните води до отравяне на водите... Най-безумният от екологична и медицинска гледна точка начин. И всичко това го прави държавата".

При всяка криза Бойко Борисов се скрива, категорични са и двамата анализатори. "Целта е да бъдат разделени хората, да бъде насадена злоба между едри и дребни собственици. Но никъде не чуваме решение на проблема и това е твърде жалко за една страна", каза Бабикян.

По отношение на електоралната подкрепа за управляващата партия, проф. Мирчев смята, че кризата с африканската чума ще даде продължителен ефект. "Но не е само това. Ето – самолетите Ф-16 – някак си това е макроизмерение. Но това беше изключителен скандал – безумието да плащаме нещо, което още не е произведено, фактът, че плащаме със 50-70 млн. отколкото съседни страни и т.н. Аз се надявам това най-сетне да се отрази на рейтинга на ГЕРБ. Неслучайно се появи и алтернативата Слави Трифонов – да обере луфта, да обере вакуума – поредната политическа хватка, за да бъдат хората отново излъгани. "Няма такава държава" не може да бъде основна политическа сила – може да заеме мястото на патриотите, на "Воля", това е бъдещият партньор на Бойко Борисов", твърди проф. Мирчев.

Арман Бабикян акцентира, че зад намерението на Слави Трифонов стоят дълги заявки, а не просто известност:

"От тук нататък дали бъдещата формация ще се окаже патерица, или ще се окаже реален политически субект, който има намерение "да обърне палачинката". Да, такава е заявката, но не съм склонен да бързам. Слави Трифонов не е бил еднозначен през годините. Затова очаквам делата", категоричен е Бабикян.

Трифонов ще се опита да предприеме едно мажоратирно начало на местните избори, смята проф. Мирчев.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев