АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: НЯМА ДА ИМА СПЕКУЛАЦИИ С ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ЗА УБИТИ ПРАСЕТА

Десислава Танева
09.08.2019 / 21:08

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Това заяви земеделският министър Десислава Танева във Велико Търново, където се проведе национална среща с областните управители, кметове на общини и представители от екологичното и регионалното министерство.

Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета, обясни земеделският министър: „Това е отговорност на съответния кмет на населеното място, който ще предава и прави списъците, и ветеринарния доктор. Тази списъци ще бъдат публични“.

Драстично се затяга контролът за отглеждане на домашни прасета, предупреди още тя: „В следващата година всеки, който иска да отглежда свине, без значение в какъв обем, трябва да бъде с мерки за биосигурност и регистриран въз основа на това“.

Няма да има отстъпление от изискването за биосигурност независимо кой къде гледа прасета, категорична е Десислава Танева:

„Това е цената на това ще имаме ли местно производство на свинско месо. Аз напълно осъзнавам какво се причинява в емоционален план на хората“.

Исканията на протестиращите в Сливенско за удължаване на срока за регистрация на прасетата и обезщетяване на стопаните при същите условия, както за промишлените ферми, са неизпълними, защото са незаконни, посочиха Танева и заместникът ѝ Янко Иванов.

15 милиона евро са прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заразата в шестте засегнати свинекомплекса.

Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев