АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА НА ПРОТЕСТ В ПОДКРЕПА НА МАЯ ИЛИЕВА

 Протест в подкрепа на Мая Илиева.
08.08.2019 / 13:00

Медицински специалисти от цялата страна излязоха на протест в подкрепа на дисциплинарно уволнената от частна болница Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Под мотото „Не на страха“ медицински сестри от цялата страна застанаха пред булеварда на столичната частна болница, от която бе уволнена Мая Илиева „за несправяне с професионалните ѝ задължения“.

Медиците се обявяват и срещу лошите условия на труд и настояват за по-достойно заплащане, за синдикална защита и изразиха недоволство от хаоса в здравеопазването.

„Най-малкото да бъде извикана и да ѝ се каже: „Вие сте направила такива грешки“. Ние се борим за нашето съсловие и идеята е да подобрим условията на труд, да събудим нашите колеги, да си изправят лицата, да разберат, че няма от какво да се страхуват“, заявиха протесстиращи.

Илиева беше уволнена преди дни, като от лечебното заведение съобщиха, че това няма нищо общо със синдикалната ѝ дейност, а е заради нарушения в професионалната й работа. Илиева се присъедини към протеста с думите: „Много им благодаря за което. Подкрепят ме и много колеги от цялата страна. Сърдечни благодарности. За делото ми казаха, че ако се нуждая от свидетели, ще дойдат с удоволствие“.

Медиците настояват за достойно заплащане, синдикална защита, подобряване на условията на труд и на отношението към тях. Омбудсманът Мая Манолова: "И аз съм с вас. Ние сме силни и ще се преборим не само за Мая Илиева, и за всеки уволнен или притиснат".

Медиците преминаха пред сградата на министерството на здравеопазването и на КНСБ с плакати: „Да спасим здравеопазването“, „КНСБ = нищо“ и оповестиха, че на 10-ти септември организират национален протест пред Народното събрание.

Междувременно Конфедерация на труда „Подкрепа“ призова работодателя на Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок.

В становище на синдиката по случая с уволнението на Илиева се подчертава, че това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Според КТ „Подкрепа“ „подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи“.

Пред "Хоризонт" главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева заяви:

"Излизаме всички, които не са работа. Отделно от септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане. Всички пациенти и колеги сложиха лентички в нейна подкрепа. Те са наясно и виждат как една сестра работи по не знам си колко часа, как работи с абокат, защото е по-болна от болните и въпреки всичко как една сестра обслужва по 20-30 човека и как се раздава на 100%."

Протести в подкрепа на Мая Илиева и за по-добри условия на труд ще се проведат и в Пловдив, Варна и Момчилград.

Медицинската сестра Юлия Божкова, която днес ще участва в протеста в София, коментира мотивите си пред БНР. Тя е работила заедно с Мая Илиева в болница “Токуда“. Божкова е напуснала болницата сама:

“Протестът е подкрепен от колеги. Аз също съм участник в този протест в защита на Мая Илиева. Протестираме за т.н. показно дисциплинарно уволнение на медицинска сестра, което е недопустимо според мен да се случва в една европейска правова държава“.

В интервю за предаването “Преди всички“ Божкова заяви:

“По повод протестите аз също бях репресирана, бях затваряна в кабинетите от ръководството. Визирам началник-отделение, старша сестра, двете главни сестри…Беше ми обяснено, че нямам право на протест, че инвеститорите на тази болница не са съгласни с нашите действия, да се отгранича от Мая и т.н…“.

В Кърджали протестът на медицинските специалисти е насрочен в края на работния ден. Той ще се проведе на площада в Момчилград, след което ще има шествие по централната улица. Очаква се в проявата да се включат около 60 души от четири населени места.

Семра Хасан, една от организаторките на протеста, каза:

“Вярваме, че исканията на Мая Илиева и борбата, която води е справедлива. Нейните искания са и наши искания…“.

В протеста няма да се включат членовете на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Кърджали. Председателката на местната структура Росица Генчева смята, че колежката й Мая Илиева не е човекът, който да обедини съсловието, а вместо това го разделя.

Медицинските специалисти във Варна излизат днес в 17,00 часа на протест до сградата на Общината. Протестът е под наслов “Аз съм Мая Илиева – не на страха“.

Валентина Вълчева, която е над 43 години в здравеопазването каза в интервю за предаването “Преди всички“:

“С целия стаж аз получавам чисто, имайки предвид прослужените ми години и нощния труд, около 1100 лева“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев