АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОПАНИ ОТ С. БЕЗМЕР НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЕВТАНАЗИРАНЕТО НА ДОМАШНИ ПРАСЕТА. БЛОКАДАТА ПРИ СЕЛО КРУШАРЕ ПРОДЪЛЖАВА СЕДМИ ДЕН

 Протестът в Безмер
08.08.2019 / 12:56

Стопани от ямболското село Безмер излязоха на протест срещу евтаназирането на домашните прасета заради африканската чума по свинете. В знак на недоволство за около 2 часа те затвориха пътя от селото към авиобаза "Безмер". Стопаните твърдят, че животните им са здрави, а обектите им - регистрирани и не се налага да бъде прилагана крайната мярка унищожаване.

Близо два часа продължи протестът в Безмер.

По списък в селото е имало 260 животни, в момента са останали живи около 100.

Междувременно обходът на ветеринарите за неумъртвени прасета в личните стопанства в Ямболско продължава.

Въпреки че срокът, в който трябваше да умъртвят прасетата си, изтече на 2 август, в Безмер продължават да гледат животни. Стопаните са категорични, че няма да премахнат прасетата си, тъй като са здрави и не страдат от никакви заболявания. А ако ги унищожат, ще унищожат и поминъка си.

По-рано стопаните настояха, че периодично ще блокират пътя, докато някой от управляващите не им обърне внимание.

Междувременно блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава седми ден. Според тях и според полицията нощта е преминала спокойно, без инциденти и провокации. Сред исканията на демонстрантите е домашните ферми с до пет животни да бъдат регистрирани, а обезщетенията за убито животно в частен двор, като част от мерките срещу африканската чума, да бъдат както за промишлените ферми.

Ситуацията там днес по обед като цяло е спокойна, но отново зачестиха пререканията с недоволни шофьори на пътя, а исканията на протестиращите остават същите: да се спре избиването на прасетата в домашните ферми в най-кратък срок, а стопаните на вече избитите да бъдат обезщетени със същите средства като промишлените ферми. Междувременно местната структура на БСП и депутатът от левицата Кольо Милев обявиха, че мерките за справяне с чумата са закъснели и апелираха към диалог с протестиращите при Крушаре. Блокадата там остава.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев