АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧНА УКРЕПВАНЕТО НА СВЛАЧИЩЕТО В СЕЛИЩЕ КАЧУЛКА

Кметът Стефан Радев и областният управител Чавдар Божурски направиха символичната първа копка
06.08.2019 / 00:52

Вчера беше даден старт на укрепителните дейности на свлачището в селище Качулка. Кметът Стефан Радев и областният управител Чавдар Божурски направиха символичната първа копка.

„Това свлачище заплашва единствения път за основния корпус на комплекса и е много важно да бъде укрепено. Имотът е държавен, общината го ползва по договор с Министерството на труда и социалната политика. Затова благодаря и на областния управител Чавдар Божурски, и на Министерството на околната среда и водите, че ни дават възможност да реализираме този проект. Много малко общини успяха да реализират проекти по тази програма за укрепване на свлачища. Само две общини успахме да подготвим цялата документация. Надявам се и при изпълнителите работата да тече гладко и на финала да се поздравим с един добре завършен обект“, каза кметът Стефан Радев.

Той допълни, че започва укрепване и на свличането на земна маса по републиканския път през Бяла за Елена. Кметът посочи също, че Общината работи и за изготвяне на проект за укрепителни дейности в Сотиря, където е заплашено училището.

„Този проект изискваше много процедури, които трябваше да се проведат, но в крайна сметка той е факт. С укрепването на свлачището ще защитим единствения път към постройките към „Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост““, посочи от своя страна ръководителят на проекта инж. Снежана Кънева.

След церемонията се състоя и пресконференция, на която присъстваха зам.-кметът Стоян Марков и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев.

Цялото наименование на проекта е „Укрепване свлачище SLV 20.07613-09 на територията на ДПЛУИ–селище Качулка, (бивше селище Качулка), Община Сливен“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Изпълнението му трябва да приключи до 2020 година.

Свлачището е регистрирано през 2010-а, когато е установено свличане на земни маси по северозападния скат над единствения път към селището, свързващ административния корпус със сградите, където са настанени потребителите на социални услуги.

Пресслужба на община Сливен -

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев