АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЩО ЛИ ХОЛАНДИЯ НЕ СПАЗВА СОБСТВЕНИЯ СИ ЗАКОН - ЗА БУРКИТЕ

Холандия забрани носенето на бурки
05.08.2019 / 13:32

На 1 август в Холандия влезе в сила закон за забрана на носене на бурка, никаб, каска или маска за ски в обществените сгради и в градския транспорт. Законът е гласуван на 26 юни 2018 г. в Горната камара на парламента по предложение на долната от 29 ноември 2016 г. Разликата в гласуването е, че в парламента (долна камара) социалистическата партия е подкрепила закона, а в сената са гласували против.

Инициативата за това ограничение е на лидера на Партията на свободата Хеерт Вилдерс и датира още от 2005 г. В деня на влизането в сила на закона, Вилдерс, който е известен като упорит и последователен противник на нарастването на ислямисткото влияние в страната, дава интервю за националното радио, в което казва:

"Исторически ден! 14 години след предложението ми най-накрая имаме закон. (...) Холандия е наша и ние не се отнасяме с жените по такъв начин. Това няма място в Холандия."

Последвалите събития обаче в никакъв случай не кореспондират с ентусиазма на Вилдерс. Като начало кметицата на Амстердам Фемка Халсема (GL/зелените) демонстративно обеща на различни места, че няма да прилага закона. "Можете да бъдете сигурни, че няма да позволя да действаме по този въпрос в Амстердам. Няма да го прилагаме. (...) Това просто не подхожда на Амстердам, да вадим хора от трамвая, защото носят никаб. Изобщо няма да го дискутираме, струва ми се."

В интервю за амстердамска телевизия тя казва, че законът е "толкова неамстердамски", че сама можела да определя приоритетите на града и че нямало да оставя полицията да се занимава с този, според нея, "прекалено голям и тежък закон".

Учудващото в случая е, че този отказ да се спазва закона среща безпрецедентен медиен комфорт. Не трябваше ли медиите да са коректив на властта, особено когато представители на властта показват такова явно пренебрежение към законността? И това в държава, която ни се дава за пример, що се отнася до демокрация и върховенство на закона...

Истинският хаос обаче настъпи, когато ресорната министърка Олонгрен от ляволибералната партия D66 даде инструкции, че институциите не били длъжни да прилагат закона.

Националната телевизия направи репортаж, според който повечето институции не знаят дали и как да изпълняват закона. Някои направо декларират, че няма да го спазват.

Този "новаторски" подход на вътрешната министърка предизвика реакции от страна на десния политически спектър (Вилдерс, християндемократите от CDA, десните либерали от VVD), които я обвиниха в безгръбначност. Десницата припомни, че това неслучайно е закон, предвиждат се глоби и те трябва да се налагат, а министър Олонгрен не трябва да позволява на левичарите да си мислят, че няма нужда да го прилагат. Ще я държим отговорна, убедени са отдясно.

Същевременно туитър акаунтът на националната полиция пусна съобщение, че никъде в закона не пишело, че не могат да помагат на хора с бурки. Така че ако жена с бурка се наложи да влезе в полицейско бюро, вместо да я принуждават да си я свали, щели да изпращат полицай при нея.

Това вече е абсолютно скандално, защото такова нещо не се предвижда дори за старци, инвалиди, бременни или въобще за други хора. Ако искаш да подадеш сигнал в полицията, си длъжен да го направиш на място.

По отношение на дискусиите дали да се прилага законът, Вилдерс смята, че "трябва да спрем веднъж завинаги да не прилагаме законите, които не ни изглеждат политически коректни". "На първо място полицията трябва да спазва законите. А ако това не се случи, гражданите могат да го правят."

Междувременно ислямистката партия NIDA обеща да изплаща глобите на жените с бурки.

Приказките за правовите държави и върховенството на закона очевидно се отнасят само за Орбан и Качински, а в самата Холандия е съвсем нормално точно онези, които трябва да съблюдават спазването на законите,э да декларират, че няма да ги прилагат/спазват или ще ги заобикалят. Тотално безобразие, но мейнстрийм медиите превръщат тези хора в позитивни герои. А най-шокиращо е отношението на полицията към законите.

Натискът на левицата за повече толерантност вече добива особено уродлива форма и заплашва реално да срине държавността. С превръщането на този закон в символичен, бурките няма да намалеят, за изчезване да не говорим въобще. Но още по-страшното е друго.

Когато развита и уредена държава като Холандия изпраща такива сигнали, те няма как да не резонират и в други части на Европа, предвид факта, че държавите-членки на ЕС са до голяма степен "скачени съдове". А оттам пътят до колапса на европейската цивилизация не е дълъг.

Подобни безумия вредят на Европа в много по-голяма степен, отколкото всичките усилия на руските "тролски фабрики" за фалшиви новини. Макар че и в този случай сигурно ще се намерят хора, които да нарекат това "путинска пропаганда".

https://news.bg/comments/zashto-li-holandiya-ne-spazva-sobstveniya-si-zakon-za-burkite.html

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев