АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ВЪЗСТАНОВИ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ КАТО ПРОКУРОР В СПЕЦПРОКУРАТУРАТА

Пламен Георгиев
05.08.2019 / 11:43

За по-малко от минута прокурорската колегия на ВСС възстанови като прокурор в Специализираната прокуратура бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Всички осем присъстващи съдебни кадровици гласуваха „за“ молбата на Георгиев.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заседава днес извънредно по молбата на бившия ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Георгиев подаде изненадващо оставка в сряда - няколко месеца след скандала с недекларираната си тераса.

Пламен Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 година Специализираната прокуратура. Когато тя заработи на 1 януари 2012 година, той вече беше заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Въпреки назначението, предишният състав на Висшия съдебен съвет го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратура, а очакванията бяха, че един ден, когато се върне в съдебната система, ще е именно на този пост. В молбата си до Прокурорската колегия обаче Георгиев поиска да бъде назначен като редови спецобвинител.

От малко повече от седмица първоинстанционната Специализирана прокуратура има нов титулярен ръководител - Димитър Петров, номиниран за поста от кандидата за главен прокурор Иван Гешев и избран с 11 на 0 гласа от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С издигането на Петров се оваканти и заместник-шефското място в структурата, която през последната година и половина разследва най-шумните дела - за корупция и срещу организирани престъпни групи. За евентуалното назначаване на доскорошния антикорупционен ръководител на вакантната позиция обаче трябва предложение от новоизбрания Димитър Петров, което отново да бъде гласуване от Прокурорската колегия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев