АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИРЯНА ИЛЧЕВА, ЦИД: НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ИМЕТО НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ Е ИЗЦЯЛО ИЗЧИСТЕНО

Миряна Илчева - старши анализатор от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията
05.08.2019 / 11:36

Законът е относително категоричен и г-н Георгиев най-вероятно, даже сигурно, ще бъде върнат на магистратско място в Специализираната прокуратура, но наследството, което той оставя (в Антикорупционната комисия б.р.) е сравнително тежко. На фона на декларираните и огласени проверки и действия на мегаинституцията, на фона на непрекъснато увеличаващите се правомощия и планове за увеличаване на тези правомощия, всъщност резултатите не са толкова безспорни, нещо повече - те са белязани с редица нарушения на правата на човека.

Това каза пред БНР Миряна Илчева - старши анализатор от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията по повод днешното извънредно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на което ще се обсъжда молбата на Пламен Георгиев за възстановяване на длъжност прокурор в Специализираната прокуратура:

„Господин Георгиев се връща в Специализираната прокуратура без докрай да са приключени проверките срещу него, а само данъчната проверка, за която медиите припомниха, че КПКОНПИ е проверявала в скоро време финансовия министър, така че са съмненията около неговата работа, съмненията около прословутия вече "Апартаментгейт" остават. Налице е и процедурният въпрос как господин Георгиев ще работи по всички файлове, по всички преписки, по които е работено или от самия него или от негови подчинени“.

Според Илчева завръщането на Георгиев в спецпрокуратурата носи „някои правни и още повече етични проблеми“. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ тя изтъкна:

„Не само проверката на прокуратурата, а проверката относно сградата, където живее господин Георгиев във връзка с прословутия "Апартаментгейт", проверките не са приключили и не може да се каже, че неговото име е изцяло изчистено“.

Масовизирането на подкрепата за Иван Гешев от страна на ректори на висши учебни заведения според нея е „белег за недопустимото навлизане на прокуратурата във всички сфери на обществения живот“ и нейното държание на практика като политически като играч:

„Както вече споменаха и опозиционни гласове в магистратските среди, разполагането на съществена част от дебата по кандидатурата на господин Гешев в летния сезон говори за известно неглижиране на важността на този дебат. Дебат, разбира се, ще има, но той ще е, вероятно, както обикновено в средите на неправителствените организации, в средите на опозиционните гласове сред магистратурата, в средите на анализаторите, но дебат на обществено ниво едва ли би могъл да се очаква“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев