АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОПРОВЕРГА ПРОКУРАТУРАТА: ПРЪСКАЧКИТЕ КРАЙ ПАРЛАМЕНТА НЕ СЕ ЗАДЕЙСТВАТ С КОМПЮТЪР

Народното събрание и Чък Норис
01.08.2019 / 08:09

Наблюдаващият прокурор по делото Евгения Станкова обяви, че обвинените в тероризъм служители на компанията "ТАД Груп" са осъществили посегателство срещу сървъра на поливните системи, разположени пред парламента. Имало желание при преминаване на държавния глава или на гости на НС да бъде активирана поливната част пред парламента, което да създаде затруднение в придвижването, заяви тя като подчерта, че целта била така да се постигне политическа дестабилизация в страната.

Двете лехи до централния вход на Народното събрание се поливат на ръка с водоноска и от парламента не притежават сървър, с който да управляват напоителните системи. Така от институцията отговориха официално пред bTV след новите твърдения на прокуратурата по разследването за кибератаката срещу НАП. Поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат и да започнат да поливат, ако искате дистанционно да промените часа на включване или силата на струята - това не е възможно все още - това заявиха пък от общинската дирекция "Паркове и градини" пред "Дневник".

Оттам уточниха, че трябва да се отиде на място и поливната система да бъде настроена ръчно.

Поливните системи в София се управляват от нас или от фирми, които са ангажирани за това. Когато трябва да се пренастрои дадена поливна система, каквато е около Националния дворец на културата, са нужни понякога 10 дни. Служители ходят и ръчно, клапан по клапан, пренастройват поливките, обясниха още от "Паркове и градини".

От Столична общината уточниха, че в последните дни е имало повреди, но те няма как да са нанесени от хакери.

"Става дума за механични повреди - гражданин, настъпил пръскачка, счупил я, ние сме я сменили. Но няма как някой да настройва отвън кога да се включи водата. Тя няма нищо общо с интернет", казаха от пресцентъра на общината пред "Свободна Европа".

Очаквано, твърдението за опит да бъдат хакнати парламентарните пръскачки роди куп шеги в социалните мрежи. Най-споделяният колаж беше с универсиалния герой Чък Норис.

Източник: Дир. бг

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев