АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОСТАВКАТА НА ШЕФА НА КПКОНПИ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ

Пламен Георгиев
31.07.2019 / 20:32

Със 120 гласа „за“, 3-ма „против“ и трима въздържали се, парламентът освободи Пламен Георгиев от председателския пост на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Самият Георгиев се появи в парламента по искане на парламентарната група на БСП, но не бе изслушан, както искаха социалистите.

Появата му обаче предизвика скандал между ГЕРБ и БСП. Председателят на парламента Цвета Караянчева констатира:

"Няма изказвания, след като няма изказвания, закривам разискванията и преминаваме към гласуване".

Последва гласуването, но от БСП заявиха, че са лишени от правото на дебат. Крум Зарков:

"Не знам дали си мислите, че се подигравате на нас, вие се подигравате на българските граждани, подигравате се на човека, който избрахте и сега гоните, подигравате се на стотиците инспектори в КОНПИ и не знаят какво се случва".

След гласуването Георгиев обясни пред журналисти в Народното събрание, че е изчакал данъчната проверка на НАП, според която той е чист, за да депозира оставката си в парламента. Той определи освобождаването на поста като морален акт в името на семейството си и за да защити имиджа на Комисията.

Но изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова съобщи, че все още продължава данъчната проверка на имуществото на Пламен Георгиев и, когато проверката приключи, резултатът ще бъде предаден на прокуратурата.

"Просто изчаквах, защото не можех да си позволя да си подам оставката преди да излезе, че аз съм един чист човек". Така накратко Пламен Георгиев обясни защо точно в последния пленарен ден е депозирал оставката си в парламента и уточни, че за решението си имал лични и професионални причини:

"Аз не съм се уплашил. Това, на което беше подложено семейството ми, да бъде снимано с дронове, малкото ми дете да не смее да излезе на терасата. В крайна сметка има и морал. Аз не съм се вкопчил в никоя позиция. Работил съм в името на държавата. Това, което съм го направил, е било в името на държавата. Един такъв безумен скандал се пренася върху комисията. Няма нужда тези хора, които са работили толкова съвестно и които са постигнали такива резултати, които са оценени и в доклада на Европейската комисия, да се преписва на тях един такъв измислен скандал".

По думите на Пламен Георгиев, в основата на атаката му са засегнати интереси на олигарси, прераснали в медийна атака: "Аз акумулирах толкова много врагове, които чисто заради работата, която съм вършил, които сега естествено, ми го върнаха. Прощавайте, но да започват новините на една телевизия с моята тераса и втора новина да е палата на Баневи, вие мислите ли, че това е нормално?".

Пламен Георгиев и днес беше с охрана. Обяснението - заради заплахи за неговия живот: "Между другото, имах обаждания в тази връзка от партньори в чужбина, които казаха, че това е абсолютно недопустимо и за такова нещо трябва да се съди държавата. Как може ръководител на такава институция, която е подложена на всичкото отгоре и от заплахи".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев