АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ ГЕРМАНИЯ: СЕВЕРНОАФРИКАНЦИТЕ И АРАБИТЕ ПОТЪПКВАТ НАШИТЕ ЦЕННОСТИ!

 Входът на басейна приличаше на държавна граница ... Снимка: Дойче веле
29.07.2019 / 21:54

Какво става в басейна "Райнбад" в Дюселдорф? Само за месец там са регистрирани три случая на безредици. При последния виновниците са 60 младежи от северноафрикански произход.

От неделя насам (28.07.) на басейна "Райнбад" в Дюселдорф допускат само онези, които покажат паспорта си. Причината: три случая на безредици само за един месец, като последният от тях е от петък. Около 60 младежи окупирали кулата за скокове и пързалката и не допускали до тях никого.

Служителите на басейна поискали да се намесят, но били заплашени от младежите. Предводителят им казал на една от служителките, че ще я "размаже по стената". По данни на полицията всичките младежи били от северноафрикански произход.

Шестимата частни охранители също не успели да се справят със ситуацията. Тогава се наложила намесата на полицията (с 18 души), която принудително опразнила басейна. В него към момента имало 1500 посетители. Още на следващия ден се провело специално заседание, посветено на проблема. Така се стигнало до решението за въвеждане на пропускателен режим и за увеличение на охраната.

В неделя (28.07.) по обяд басейнът вече приличаше на крепост. Първо пристигнаха осем частни охранители, малко след тях и осем полицаи с едно куче. А входът на съоръжението приличаше на държавна граница.

Вътре всичко беше спокойно - дори прекалено спокойно. Посетителите си правеха дължините в басейна, буйстващи млади хора не се забелязваха. Дали това означава, че новата концепция за сигурност работи? Или спокойствието се дължи на по-хладното време? Все пак в неделя температурата беше едва 22 градуса. А и сякаш служителите по сигурността бяха повече от посетителите. Вероятно за ефекта от предприетите мерки ще може да се съди едва когато настъпят следващите жеги.

Първият случай на недопустимо поведение на младежи в този басейн е от края на юни. Момчетата се държали абсолютно безцеремонно спрямо другите и когато един баща им направил забележка, изведнъж пред него се изправили 400 души, които започнали да сипят заплахи срещу него и семейството му. Наложило се полицията да изведе семейството от басейна, след което го опразнила изцяло. В процеса на работа полицаите били обиждани от младежите, които същевременно ги замеряли с предмети. Още на следващия ден отново се наложило опразване на басейна.

Случаите на нападения в басейни - и срещу посетителите, и срещу служителите, стават все повече, казва пред Дойче веле председателят на Федералния съюз на германските басейнови работници Петер Харцхайм.

"От 2015 година насам произшествията в басейни рязко се увеличиха. Северноафриканците и хората от арабските държави буквално потъпкват нашите ценности", оплаква се той. Ако служителят в басейна е жена, тя изобщо не бива възприемана сериозно. Пък и в повечето случаи на извършителите не се търси отговорност и затова те продължават по същия начин, посочва Харцхайм.

По данни на медиите при безредиците в "Райнбад" в края на юни младежите били от северноафрикански или арабски произход. Според един сътрудник на службата за бежанците за съжаление имало младежи, които много добре знаели кога и как могат да създадат проблем и които обичали да демонстрират "подвизите" си във Facebook или Instragram, ако не бъдат заловени.

Намерено ли е решението?

Според Андреас-Паул Щибер е важно както охраната да е засилена, така и да има видеонаблюдение. Освен това в басейните биха могли да се въведат пластмасови гривнички по подобие на използваните в комплексите All-inclusive. При това положение веднага би могло да се разбере дали някой не е влязъл, прескачайки оградата, за да избегне проверката на входа.

Председателят на Съюза на басейновите работници Петер Харцхайм е на мнение, че извършителите трябва да бъдат санкционирани. Те не бива да се измъкват безнаказано само защото са представители на друга култура, спрямо която имало проява на фалшива толерантност. Само последователната намеса на служителите по сигурността би помогнала, убеден е Харцхайм.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев