АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ИСКА ОТТЕГЛЯНЕ НА КАНДИДАТУРАТА НА ИВАН ГЕШЕВ

Протест срещу кандидатурата на сегашния заместник главен прокурор Иван Гешев за главен прокурор
29.07.2019 / 21:32

Протест пред сградата на столичната Съдебна палата организираха тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки". Гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор.

Протестът беше иницииран с искане да бъде оттеглена кандидатурата на сегашния заместник главен прокурор Иван Гешев и да бъде издигната гражданска номинация. А когато стана ясно, че такава няма да има след решението на правосъдния министър, сега протестиращите искат промяна в закона, която да позволи освен правосъдния министър и Прокурорската колегия и други субекти да могат да номинират главен прокурор.

Настоява се със законодателни промени да бъде прекратена процедурата за избор на главен прокурор и да започне нова.

Около 20-ина протестиращи, организирали се в социалните мрежи и разграничаващи се от политически партии и формации, се събраха пред сградата на прокуратурата в Пловдив, за да изразят недоволството си от останалата единствена кандидатура на зам. главния прокурор Иван Гешев за следващ обвинител номер едно.

Като неприемлива определиха кандидатурата на Иван Гешев участниците в протестната акция и настояха тя да бъде оттеглена: "Г-н Гешев с изявлението си показа, че ще обслужва точно едни определени кръгове и интереси. Би следвало да бъде малко по-честен изборът и да има все пак някакъв опонент на този човек".

Сред протестиращите беше и адвокат Михаил Екимджиев: "Първо, процедурно това е скандал. И всеки човек, който уважава себе си, би се отказал от това, защото това не е избор, това е назначение. А иначе съм възмутен това програмно интервю или манифест на Гешев. Той на практика дерогира Конституцията – и презумпцията за невиновност, и разделението на властите. И нещо още по-скандално – той заяви: "Аз не съм системен играч". Това означава една декларация, че той няма да спазва правилата. Това е една срамна кандидатура".

Участниците в протеста заявиха, че следващия понеделник отново ще са пред прокуратурата.

В последния възможен ден за номинации, правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да се възползва от правомощието си да предложи своя кандидатура. До 12 август заместник главният прокурор трябва да внесе във Висшия съдебен съвет концепция за развитието на прокуратурата през следващите седем години. Ще бъде ли избран Иван Гешев, ще стане ясно на 24 октомври.

По-рано Данаил Кирилов обяви официално защо няма да издигне своя кандидатура. От една страна, защото видя проява на магистратско самоуправление в това, че не само прокурорската колегия, но и магистратски организации и редови магистрати застанаха зад Гешев. От друга страна, Кирилов не припозна като своя номинацията на следовател Бойко Атанасов, която му беше предложена от гражданските структури: "Би означавало да се създаде предпоставка да се противопоставят двете колегии във Висшия съдебен съвет, което смятам, че е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска по какъвто и да е начин", каза Данаил Кирилов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев