АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗА ИЗДИГАНЕ НА КАНДИДАТУРИ ЗА СЛЕДВАЩ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
29.07.2019 / 07:55

Днес е последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор. Единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - на заместник главния прокурор Иван Гешев, предизвика полюсни коментари.

Напрежението около издигането на Гешев за наследник на Сотир Цацаров ескалира след негово интервю за Българската национална телевизия, тезите, в което, някои разчетоха като неприемане на принципа на разделението на власти и заплахи към определени политици и медии. Заради това адвокати и формални и неформални юридически организации поискаха номинацията на заместник главния прокурор да бъде оттеглена. Със същото искане миналата седмица се проведе и протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. В отговор номиниралата го Прокурорската колегия и сдруженията на следователите и прокурори, излязоха с декларации в подкрепа на Иван Гешев и с призив на ненамеса в решенията на съдебния кадрови орган.

Освен прокурорите във ВСС, право да издира кандидат за главен прокурор има и правосъдният министър. Данаил Кирилов допусна възможност да се възползва от това правомощие, ако му бъде предложена силно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента. Реакция от държавния глава няма, а гражданският сектор лансирана името на следователя Бойко Атанасов.

За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев