АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА 27 ЮЛИ ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ПАНТАЛЕЙМОН И СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ - УСПЕНИЕ НА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

Свети Пантелеймон
27.07.2019 / 06:06

Днес почитаме паметта на Светите Седмочисленици и Свети Пантелеймон. На тази дата през 916 година е починал свети Климент Охридски. Той умира последен от седемте славянобългарски равноапостоли - Кирил и Методий, Климент Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Затова е прието на този ден да се чества паметта на всички. Бог прибира Свети Климент в деня на неговия небесен покровител Свети Пантелеймон.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

В народния календар на този ден в различни крайща на България се правят различни обредни действия.

Днешният църковен празник се нарича още Пантелей пътник. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името „Пантелеймон”. То е гръцко име и за първите славяни-християни не е било понятно. Българинът го е свързвал с „път”, откъдето идва и изразът „Пантелей-пътник”.

Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”. Близко до това е вярването, че този ден е щастлив за пътуване: онзи който има да пътува далеко, добре е да тръгне на Св. Пантелей, та да му е леко пътуването. На днешния ден не бива да се подхваща никаква домашна работа.

Имен ден празнуват: Панчо, Панка, Пантелей, Горан, Добри, Добрин, Добрина, Добринка

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев