АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАП ПУСНА ПРИЛОЖЕНИЕТО ЗА ПРОВЕРКА НА ИЗТЕКЛИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

НАП
25.07.2019 / 22:10

Националната агенция за приходите пусна приложението, с което всеки може да провери дали личните му данни са изтекли заради хакерската атака. То е достъпно на интернет страницата на агенцията. Все още обаче не може да се види каква част от данните са изтекли.

Българските граждани в чужбина, които нямат телефонен номер към български мобилен оператор, нямат достъп до приложението на НАП.

Утре НАП ще оповести специален телефонен номер, на който сънародниците ни в чужбина ще могат да се обаждат, за да проверят дали са сред засегнатите от хакерите. При тези обаждания ще трябва да се отговаря на редица контролни въпроси, допълват от приходната агенция.

Проверката онлайн става чрез попълване на единен граждански номер и номер на мобилен телефон, за който автоматично е посочен единствено код за България 00 359.

Още на сайта става ясно кой номер е заявката. Следва получаване на СМС със следното съобщение - "По заявка номер 5300 ИМА неправомерно разкрити лични данни.". 5300 в случая е номерът на заявката, чрез която БНР направи една от проверките.

Ако няма изтекли лични данни, изречението ще е същото, но глаголът ще е "НЯМА".

Вчера от приходната агенция излязоха с позиция, че 4-те милиона българи, чиито данни са изтекли, няма необходимост да променят личната си карта.

Единствено 189 души, които са информирани лично, трябва да го направят незабавно, защото за тях е изтекла по-голяма база данни.

Очаква се на по-късен етап да може отново чрез приложението всеки от нас да разбере каква част от личните му данни са изтекли.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев