АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВМРО И НФСБ ИЗКЛЮЧИХА „АТАКА” ОТ КОАЛИЦИЯТА „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

Волен Сидеров
25.07.2019 / 22:07

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров (на снимката), както и Десислав Чуколов и Павел Шопов са изключени от парламентарната група „Обединени патриоти“.Коалицията „Обединени патриоти“ вече не включва партия „Атака“. Лидерите на НФСБ и ВМРО - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, обявиха, че решението на коалиционния съвет в отсъствието на Волен Сидеров и съпартийците му е било единодушно.

„Ние изключваме от коалицията политическа партия „Атака“. Тук става въпрос за политически развод“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Коалицията не работи. Системен саботаж. Атаки персонални срещу колеги, срещу кандидати в евроизборите. Извинявайте. Има някаква граница“, обясни мотивите вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Решението е на Политическият съвет на „Обединени патриоти“. Освен ВМРО и НФСБ в подкрепа на това решение са гласували още две партии от коалицията – „Средна европейска класа“ и „Защита“.

ВМРО и НФСБ декларираха, че запазват коалицията „Обединени патриоти“, за да продължат да изпълняват управленската програма с ГЕРБ.

Дали обаче това ще е възможно зависи как ще реагират от „Атака“ и дали ще продължат да подкрепят правителството за мнозинство в Народното събрание. Защото ВМРО и НФСБ обявиха още днес, че трима от общо 7 депутати от партията на Волен Сидеров са изключени от парламентарната група на „Обединените патриоти“.

Решението тримата депутати - Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов, да бъдат изключени от парламентарната група е взето на заседание на парламентарната група на „Обединени патриоти“, като в подкрепа на това искане са гласували единодушно 20-те народни представители на ВМРО и НФСБ.

Останалите депутати от „Атака“ остават гражданска квота и тяхно ще е решението какво да направят – дали да станат независими депутати или да останат в редиците на парламентарната група „Обединени патриоти“.

От партия „Атака“ определят решението на НФСБ и ВМРО за изключване на формацията от коалицията на Обединените патриоти като поредното неправомерно действие. След като се запознаят с подробности с начина на взимане на решението и мотивите, ще направят изявление за медиите, съобщиха за „Хоризонт“ от политическата партия.

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи пред БНТ възможността от предсрочни избори, защото, както се изрази той: „Политическият живот в България е толкова динамичен“.

Решението за изключване на „Атака“ и част от депутатите им от „Обединени патриоти“ не означава обаче бламиране на мнозинството в парламента или правителството. Това не променя отношението към правителството, обявиха на извънреден брифинг Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Иначе решението за изключване на „Атака“ от коалиционното споразумение идва след системен саботаж на работата на Съвета на коалицията и парламентарната група, пишат в декларация партиите в „Обединени патриоти“. В разпространения от НФСБ документ, като аргумент се посочват и изявленията на Волен Сидеров, лидер на „Атака“, „в подкрепа на циганските безобразия, както и за стратегическо сближаване с Република Турция, чийто президент недвусмислено заявява претенции към изконни български територии“. Те говорят за сериозно идеологическо отдалечаване от платформата, с която бе създадена КП „Обединени патриоти“, пише в декларацията.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев