АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАТ В 18-ТО ИЗДАНИЕ НА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В СЕЛО ГАВРАИЛОВО

„Златна праскова“
25.07.2019 / 15:33

На официална церемония днес бе дадено началото на празника „Златна праскова“ в село Гавраилово. В приветствието си към жителите и гости на селото кметът Димитър Андреев посочи, че през годините събитието се е превърнало в обединител на опита, новостите в производството на обновени сортове и защита на реколтата. Той благодари на всички, взели участие в организирането и провеждането на събитието, на което присъства кметът на община Сливен Стефан Радев. В словото си той изтъкна важната роля и значението на празника, който през годините е придобил все по-голяма популярност. „Искам да благодаря лично на кмета на село Гавраилово господин Андреев за усилията, които полага в организирането на празника и съхраняването на нашата традиция. Това прекрасно село се утвърди като център на производството на праскови в България, традиционен за нашия край отрасъл, който ни кара да се гордеем с добрата продукция. Не е достатъчен само трудът и новите по-модерни технологии, нужна е и Божията помощ. Затова пожелавам да сте здрави, Бог да е с вас, богата реколта и да се радвате на успешна селскостопанска година“, посочи в словото си кметът Радев. Той получи паметен знак като израз на уважение от кмета на селото.

Гости бяха още зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, началникът на ТД „Национална сигурност“ Николай Чиликов, зам-кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, и.д. главен директор на Национална служба „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ – София Петя Куманова, председателят на Сдружение „Българска праскова“ - Сливен Коста Петров, общински съветници и кметове на населени места.

Празника посетиха и националният ни отбор по борба за кадетки, които тренират в Сливен.

Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Това са Станимир Христов от с. Голямо Чочовени, Стефка Камбурлиева от Сливен и класиралият се на първо място Иван Иванов от с. Гавраилово.

За 18-и пореден път селото е домакин на „Златна праскова“. И тази година в него се включиха производители на праскови от цялата страна. Празникът продължи с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Проявите днес включват и технически семинар, организиран от кметство Гавраилово и Института по овощарство,на който ще се изнасят лекции относно агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, подпомагане на производителите на праскови от програмите финансирани от ЕС, както и новостите по ОП „Развитие на селските райони 2014 – 2020“. Представят се най-новите препарати за растителна защита, изложба и дегустация на праскови, демонстрации на земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване. В семинара за поредна година ще се включат лектори от Института по овощарство в Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието.

Организатори на събитието са Министерството на земеделието, храните и горите, кметството на селото, читалище „Слънце – 1928“ с. Гавраилово, Община Сливен, Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова“ ООД. Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев