АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАД 815 МЛН. ЛЕВА ПОТЪНАЛИ ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ, ИЗЧИСЛЯВА КАРАКАЧАНОВ

Красимир Каракачанов
25.07.2019 / 15:08

Данните са за периода 2008-2018 г., а по думите му ефектът е нулев. Над 815,5 млн. лева от държавния бюджет и от външни фондове са похарчени в период от 10 години за интеграцията на ромите, а ефектът е нулев. Данните изнесе вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси той представи проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България. Каракачанов уточни, че данните са за периода 2008-2018 г.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Съвета, уточни, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.

„Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност“, изтъкна Дончев и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от вицепремиера Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Според Каракачанов досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото е видимо, че мерките през неправителствени организации, медиен сектор и държавни институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва. „Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички“, заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев