АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ РЕШИЛА ДА ЗАМРАЗИ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА РЕАДМИСИЯ С ЕС

Мевлют Чавушоглу
24.07.2019 / 12:26

Турция е решила да замрази прилагането на споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз, докато блокът не изпълни обещанието си за безвизово пътуване за турски граждани, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю, предаде БГНЕС.

„Няма да чакаме пред вратата на ЕС. Споразумението за реадмисия и безвизовото споразумение ще бъдат приложени по едно и също време ”, заявил Чавушоглу, цитиран от телевизионния оператор TGRT Haber.

През 2013 г. Анкара се съгласи да приема обратно мигрантите, които незаконно пътуват до ЕС в замяна на обещанието за безвизово пътуване.

Споразумението за реадмисия бе подписано през 2016 г., като част от мигрантската сделка между Турция и ЕС. На Анкара бе обещана сума от 6 милиарда евро, като в замяна тя трябваше да спре мигрантския наплив към съюза. Турция смята безвизовото пътуване за нейни граждани в ЕС като част от сделката, докато за Брюксел то е свързано с изпълнението на определени критерии.

Европейската комисия смята, че няма основание за промени в мигранската сделка.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев