АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ: ГЕШЕВ НЯМА ПРЕДСТАВА КАКВИ СА КОНСТИТУЦИОННИТЕ МУ ПРАВОМОЩИЯ

 Евгений Дайнов
24.07.2019 / 12:21

“Когато един човек започне със заявката, че няма да спазва разделението на властите, това означава, че той иска да вземе цялата власт. А когато един човек иска да вземе цялата власт, много внимателно трябва да го слушаме, за да разберем какво той възнамерява да прави с тази власт. И ние разбрахме какво той възнамерява да прави с тази си власт – той ни поднесе цял списък хора, които ще преследва“. Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов в коментар на изказването на номинирания за главен прокурор Иван Гешев от вчера, направено в интервю за БНТ.

“Преподавам разделение на властите, има си причина те да са разделени. От триста години (от Джон Лок насам) принципът на разделение на властите е изведен. Според Иван Гешев това е виждане на десния екстремист. Този човек или не е чел Българската конституция, където разделението на властите е сложено като основен принцип, или ни съобщава, че няма никакво намерение да спазва Българската конституция“, посочи Дайнов.

Според политолога Иван Гешев “няма представа какви са му конституционните правомощия“: “В интервюто той казва – “моята работа е да ги арестувам“. По конституция прокурорът не арестува. По конституция прокурорът е гарант за законността на предварителното следствие. Той не ги знае тези неща, което го прави непригоден да изпълнява длъжността, за която е номиниран – главен прокурор. Или ни съобщава, че няма никакво намерение да ги знае тези неща... Той е гарант на законността, той е гарант на това, че нито вас, нито мен няма да ни бият по улиците, няма да ни затварят без съд и присъда. Той не може да си позволи да говори такива неща и ние не можем да кажем, че той така си приказва“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев