АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВОКАТЪТ НА КРИСТИЯН: НЕ НИ НАМЕСВАЙТЕ В ПОЛИТИКАТА

 "Тад груп"
24.07.2019 / 09:08

Разследването за пробива в системата на НАП е прехвърлено в Специализираната прокуратура, като явно се прави опит да се повдигне обвинение за организирана престъпна група за "незнайно какво". Това обяви в ефира на Нова телевизия адвокатът Георги Стефанов.

В ареста е търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, задържан вчера с операцията на ГДБОП във фирмата. Другият директор Иван Тодоров е в Канада на планирано пътуване още преди година.

Георги Стефанов не пожела да коментира в детайли изявленията от вчера на главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев за откритото от разследващите в компютъра на Кристиян Бойков.

"Правят се какви ли не изявления", заяви Стефанов и обясни, че компютърът, ако е влизано в него евентуално, не е декриптиран според процесуалните правила. Ако са били извлечени данни, това е било незаконно - не са присъствали собственикът, адвокат и поемни лица, което означава, че доказателствата не са годни.

"Ако е направено те (разследващите, бел.ред.) сами са си минирали доказателствения материал", обясни Георги Стефанов. Той посочи също, че компютрите са в ръцете на разследващите и ако е имало влизане, то това означава, че освен теглене на информация, може да има и внасяне."Правят се твърдения пред медиите. Те твърдят, че го има, ние твърдим, че ги няма", заяви още Стефанов за данните в компютъра на Кристиян Бойков.

Адвокатът отхвърли всякакви въпроси за политическа връзка на фирмата: "Моля да не ни замесвате в техните политически игри. Въпросът е процесуален. Да оставим политиката за политиците." По думите му явно има атака и пробив в системата на НАП и това може да бъде използвано удобно от конкуренция на фирмата.

Припомняме, на 15 юли 2019 г. стана ясно, че ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. На 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място. Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години. По-късно той беше освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

Самият Кристиян Бойков отрича да има вина, да е свързан по някакъв начин с теча на данни, а фирмата му застава зад него.

В първите изказвания на вътрешния министър Младен Маринов имаше признание, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.

Вчера обаче Иван Гешев и Сотир Цацаров обвързаха атака спрямо НАП с политически и корпоративни интереси и цели и заявиха, че файловете в компютъра на Кристиян са кръстени "Търсене за Бивол". Едновременно с това от прокуратурата излязоха с изявление, че нямат съмнение във вината на Кристиян Бойков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев