АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНАНСИРАНЕТО НА ПАРТИИТЕ И МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ОТНОВО В ПАРЛАМЕНТА

Народно събрание
24.07.2019 / 07:56

Ветото на президента Румен Радев върху новия модел за финансиране на политическите партии и ограничаването на машинното гласуване – с това ще започнат депутатите първото за седмицата пленарно заседание.

Държавният глава върна за ново разглеждане в пленарна зала текстове Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се дава възможност политическите партии и коалиции да бъдат финансирани с дарения на юридически лица и еднолични търговци. Според Радев това ще подчини политическите сили на бизнеса, а това уронва конституционните устои на българската демокрация.

До въвеждането на отворения модел на финансиране се стигна, след като депутатите намалиха държавната субсидия от 11 на 1 лев на получен действителен глас.

В рамките на заседанието депутатите ще обсъдят и промените в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на ограничения на машинния вот. Първоначалното предложение, под което се подписаха депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, предвиждаше да не гласуваме с машини на местни и парламентарни избори, но впоследствие подкрепи идеята изборите за парламент да отпаднат от ограничението. Така, ако новите тестове бъдат приети, няма да имаме възможност да гласуваме машинно единствено при изборите за кметове и общински съветници.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев