АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ В СЛИВЕН

Zasedanie
23.07.2019 / 19:28

Областният управител разпореди проверките, свързани с превенцията и контрола срещу разпространението на африканската чума по свинете /АЧС/, да се извършват от съвместни екипи на ОДБХ и ОД на МВР. Това стана на провелото се на 23 юли заседание на областната епизоотична комисия с участието на ръководителите или излъчени от тях представители на ОДБХ, ОД „Земеделие“, ОД на МВР, ДАНС, ОПУ, РЗИ, Ветеринарния съюз, животновъдния бранш, организациите на ловците. Целта на съвместните екипи е да се постигне по-добра координация в действията на институциите.

На заседанието бе докладвано, че според събраната информация, в област Сливен към момента се отглеждат 5 070 животни в 2 420 стопанства от типа „заден двор“. Предстои да бъдат установени малките стопанства, където се извършва развъдна дейност. Кметовете и кметските наместници съдействат за провеждането на разяснителна кампания сред местното население, свързана с мерките, които трябва да се изпълняват, за да не бъде допуснато разпространението на острата зараза. От Областното пътно управление са започнали дезинфекцията на местата за отпадъци, разположени край пътищата от републиканската мрежа. Районите около тях се окосяват, след което се обработват с препарат. Обработката по магистрала „Тракия“ е два пъти в седмицата, а по главните пътища – веднъж.

Д-р Стефан Дренски и д-р Васил Върбанов от ОДБХ предоставиха актуална информация във връзка с неблагоприятната обстановка в страната по повод африканската чума по свинете. Установено е, че едно от огнищата е възникнало в резултат на занижените мерки за биосигурност в животновъден обект, където е употребяван неподходящ за борба с вируса на АЧС препарат за дезинфекция. Друго огнище е било провокирано от използването на пресен фураж, добит от тазгодишната реколта. Фуражът трябва да престои на склад, при определени условия, минимум 60 дни. Собствениците на кланици и транжорни в област Сливен ще получат подробни предписания за задължителните мерки, които трябва да спазват при съхраняването на месото и дезинфекцията на обектите. Участници в заседанието съобщиха, че някои дребни собственици са взели решение и превантивно са ликвидирали стопанствата си от типа „заден двор“, за да предотвратят загубите от задължителната евтаназия на прасетата при евентуално откриване на огнище в района.

Съгласно заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, издадена на 22 юли, отстрелът на диви прасета вече ще се заплаща – по 150 или по 50 лева на животно, в зависимост от близостта на ловния район до вече констатираните огнища на АЧС.

От ОД на МВР са създали организация за контрол върху превозите на животни и месо, добито от прасета. Предстоят проверки в няколко местности, предимно край селата, където сезонно са се установили групи от хора. Има данни, че те отглеждат животни и създават потенциален риск за разпространението на болестта.

На следващото заседание на областната епизоотична комисия формираните съвместни екипи ще докладват за резултатите от извършените проверки.

Комисията ще заседава всяка седмица, във вторник от 10,30 ч., съгласно заповеди на Министъра на земеделието, храните и горите и на Областния управител. Ежеседмични заседания ще провеждат и общинските епизоотични комисии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев