АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ИВАН ГЕШЕВ

Иван Гешев
23.07.2019 / 16:09

Часове след като зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви пред БНТ, че не споделя мнението, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени, от "Демократична България" поискаха оставката му като зам.-главен прокурор. Гешев е и единствената номинация, за сега, за главен прокурор.

От ДБ призовават членовете на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието да образуват дисциплинарно производство срещу Гешев за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика.

От дясното политическо обединение призовават и членовете на прокурорската колегия да оттеглят номинацията му за главен прокурор заради "пълна етична и манталитетна непригодност да оглавява държавното обвинение в едно европейско и демократично общество".

Гешев направи недопустими внушения за участие на "Да, България" и "Демократична България" в атаката срещу НАП и атакува съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов, пише в позиция на партията.

В интервюто си пред БНТ Иван Гешев каза, че не е категоричен, но безспорно: "хакерската атака съвпадна с активно преекспониране в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии".

От страна на "Демократична България" заявяват, че твърденията, че те са координирали атаката срещу НАП са не само напълно несъстоятелни, но и противоречат на основните им принципи и на политическото им поведение.

"Както при срива на Търговския регистър, така и при атаката на НАП, Демократична България изразява позиция като силата с най-висока експертиза в областта на електронното управление и с най-висока кибер култура. Ако нашите настоявания за отговорност и подробните ни предложения за мерки бяха чути при срива в Агенцията по вписванията, днес нямаше да има катастрофа в НАП", пишат от ДБ.

Те си обясняват обвинението на Гешев срещу тях единствено с бързата им реакция след новината за инцидента и искането за оставка на министър Горанов. По думите им Гешев се опита да инкриминира плурализма в страната. Съпричастни с пробива в НАП са тези, които допускат държавата да бъде толкова уязвима, категорични са от ДБ.

От дясното политическо обединение са категорични, че интервюто на Иван Гешев е фундаментално несъвместимо с магистратска професия, да не говорим за ръководна роля в прокуратурата.

"Пред камерите, той брутално потъпка основни изисквания за безпристрастност, въздържане от политическа реч, придържане единствено към фактите, установени по предвидения от закона ред. От своя кабинет в съдебната палата, в качеството си на кандидат за главен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено - тази на управляващите в лицето на Борисов и Пеевски), отправи заплахи и намеци за бъдещи процесуални действия, които очевидно бяха в контекста на негова лична конфронтация с конкретни политически лица и медийни фигури и съставляват очевидно намерение за злоупотреба с власт", пишат от ДБ.

Те недоумяват как без доказателства и извън процеса, зам.-главният прокурор Гешев е намеквал за незаконно поведение на редица лица и организации, с което буквално прегази изискванията за безпристрастност, на които задължително подлежи в качеството си на държавен обвинител.

"Г-н Гешев предприе атака срещу адвокати, заради упражняването на тяхната конституционна функция и срещу журналисти и издатели, във връзка с тяхната роля в демократичното и свободно общество", пише в становището на "Демократична България".

За тях изказването на Гешев е нападение срещу опозицията, което е сигнал, че прокуратурата ще се превръща във все по-репресивен политически инструмент. "Когато евентуален бъдещ главен прокурор прави внушения, че политическата опозиция може да има отношение към кибертероризъм в интервю по националната телевизия, усещането, че България се приближава към авторитарен режим става все по-натрапчиво", се казва в становището на "Демократична България".

Това са мотивите им, с които призовават зам.-главният прокурор Иван Гешев да подаде оставката си и да се влее в политическия живот на страната. Според ДБ изказването на Гешев говори за неговата непригодност.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС. Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи премиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.

https://news.bg/crime/ot-demokratichna-balgariya-iskat-ostavkata-na-ivan-geshev.html

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев