АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МНОГО ХАКЕРИ МОГАТ ДА УДАРЯТ НАП, НЕ СА ПРАВЕНИ ТЕСТОВЕ ЗА СИГУРНОСТ

 Иван Аржентински
19.07.2019 / 13:32

Има много хакери, които са способни да направят пробив и да атакуват безпроблемно сървърите на НАП. Това обясни програмиста и собственик на софтуерна компания Иван Аржентински в "България сутрин".

В НАП се оказа, че не са правени тестове за сигурност на системите, където се съхраняват лични и финансови данни за работещите физически и юридически лица.

"Базата данни на НАП показва не много високо на IT експертиза. Не само, че не са правени тестове, но не са спазвани елементарни изисквания за сигурност при изработката на тези системи", разясни Аржентински.Още по темата

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов нарече хакерите "вълшебници". Иван Аржентински пък е на мнение, че държавата не може да се пребори с частните IT фирми и да предложи по-добри условия, тъй като заплащането било в по-ниско.

"Отдавна алармираме, че нивото на IT експертиза в държавата е ниско. Не е достатъчно високо, за да покрие желанието за събиране на толкова много данни. Опазването на тази информация е от изключителна важност", подчерта IT експертът пред Bulgaria ON AIR.

Туроператори пък не желаят връзка с НАП и заплашват да изместят офисите си в чужбина, ако Наредба 18 влезе в сила. Тя задължава връзка между системата за резервации на туроператорите и системата на НАП.

Аржентински обърна внимание, че не само туроператорите отказват връзка с НАП, а проблемът е повсеместен: "Рисковете са огромни, а апетитът на държавата за събиране на данни нараства. В същото време не се отговаря адекватно като IT стратегия. ЕГН-то вече е публично по толкова начини, че не е чак толкова скрита информация“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев