АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ СЕ ГОТВИ... ЗА ФИНАЛА НА КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ

Властите във Франция се подготвят за безредици след  финала за Купата на африканските нации
19.07.2019 / 13:15

Властите във Франция се подготвят за безредици след финала за футболната купа в петък. Новината не е закъсняла с една година. Всъщност, тази вечер ще се играе финала за Купата на африканските нации.

След като в неделя Алжир спечели полуфиналната среща, безредиците бяха толкова масови, че 200 души се озоваха в ареста.

Франция е колониална сила, като в продължение на 130 г. е била в Алжир. Именно затова много хора са с двойно гражданство - алжирско и френско. Повече от половината алжирски отбор е съставен от спортисти, родени, отгледани и тренирали с Франция.

Когато в неделя алжирският тим стигна полуфинала на първенството, което се играе в Египет, тълпи от хора се събраха по улиците на големи градове като Марсилия и Париж, пише Guardian.

В центъра на френската столица десетки коли обикаляха, хората празнуваха, по прозорците развяваха алжирски флагове. Десетки се събраха да празнуват на Шанз Елизе.

Някои от тях бяха арестувани, след като са започнали да трошат стъкла на коли и витрини. Спецчастите са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпите от Шанз Елизе и 169 души са били арестувани само в Париж.

В цяла Франция общо 282-ма са били арестуваните след полуфинала.

В Марсилия някои алжирски фенове са тръгнали към Старото пристанище, малко след като са приключили фойерверките по случай националния празник на страната. Полицията ги е задържала, и някои са били арестувани.

Властите в Лион също са имало проблеми с празнуващите.

Във Франция не е нетипично футболните празненства да приключват с арести. Преди година, след като Франция спечели Световното по футбол, огромни магазини бяха потрошени и ограбени по време на празненствата на Шанз Елизе. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Според дясната партия на Марин льо Пен, празненствата покрай мачовете от Купата на африканските нации показват провала на Франция да интегрира хората с алжирски корени.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев