АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

IT ЕКСПЕРТ ИСКА ДЪРЖАВАТА ДА ОБЯСНИ ЗА ХАКЕРСКАТА АТАКА

IT експерт иска държавата да обясни за хакерската атака
16.07.2019 / 10:13

"Някой процедури не са спазени, небрежност е довела до една експлозия на данни. За това е много важно когато стане инцидент в работата на държава да ни се даде информация."

Това заяви IT експертът Ясен Танев от Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер в ефира на bTV. Експертът сравни хакерската атака с изтекли данни на милиони български и чуждестранни граждани с аварията в Чернобил. Обикновеният човек е изложен на тази дигитална атака", заяви още експертът.

По думите му ние не трябва да губим доверие. Той самият е проверил и е открил своите данни - име, ЕГН, заплата и осигуровки, които е внасял, включително и дружеството, което представлява. В данните има много адреси, включително много IP адреси, има много имейл адреси, много съдии и прокурори, служители на НАП включително с техните телефони и адреси.

Със сигурност този гигабайт и половина съществува, тези файлове са достъпни и с един текстов редактор може да бъде отворен.По думите му има още едни 16 гигабайта минимум, които някои ще купи. Не е ясно какво съдържат.

Според него с данните, които са изтекли могат да се направят много злоупотреби. Макар и не съвсем директно, но Танев обвърза течът на данни и с местните избори, които предстоят на 27 октомври.

"Дали е вътрешен човек, в което се съмнявам, или пробив, това не е игра на бял или черен хакер. Това е целенасочена атака. Тези данни са били атакувани и взети от добре планиран източник на атаката и сериозна история зад това", заяви още експертът и призова НАП да кажат какво се случва.

По думите му за сигурността трябва държавата и специалистите от частния сектор да работят заедно - нещо, което към момента не се случва.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев