АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА ЗА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН В ЕП

Урсула фон дер Лайен
16.07.2019 / 09:16

Кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен, която се надява да стане първата жена председател на Европейската комисия, ще бъде подложена днес на гласуване от евродепутатите в Страсбург, като това ще е една трудна партия, в която евроскептиците може да изиграят решаваща роля. За да стане приемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен, която е близка до германския канцлер Ангела Меркел, трябва да бъде одобрена с абсолютно мнозинство в парламента, което означава 374 гласа. Въпросът е дали тя ще успее да получи тези гласове от лагера на проевропейските сили, без да има нужда от подкрепата на евроскептиците.

"Това ще е много трудно за нея. Доста е сложно да разполагаш с предвидим политически баланс" в новия Европарламент след изборите, коментира Ерик Морис, анализатор от фондация "Шуман". Мнозина евродепутати останаха истински разочаровани от начина, по който тя бе номинирана: след тридневна среща в Брюксел, на която имаше доста разногласия, лидерите на ЕС избраха Фон дер Лайен на 2 юли, пренебрегвайки кандидатите, предложени от Европейския парламент.

Европейската народна партия - дясната формация, към която принадлежи Фон дер Лайен и която е основната сила в Европарламента със 182 места - очаквано обеща, че ще гласува за нея. Социалистите (със 154 евродепутати) и либералите центристи от "Обнови Европа" (със 108 евродепутати) - формация, към която принадлежат и френските евродепутати привърженици на президента Еманюел Макрон - обаче до момента все още не са обещавали нищо.

Иронията в случая е, че в лагера на социалдемократите именно сънародниците на Фон дер Лайен от Германската

социалдемократическа партия (ГСДП) са най-твърдо против нейната кандидатура. И това е така, при все че Германия не е председателствала Европейската комисия от 52 години - германец е бил председател на ЕК само веднъж, при нейното създаване, с мандата на Валтер Халщайн от 1958 до 1967 г. ГСДП (която има общо 16 евродепутати) освен това разпространи сред останалите европейски социалдемократически сили документ, в който обяснява защо според нея кандидатурата на Фон дер Лайен е нелегитимна и неподходяща.

За момента нищо не е решено. Социалистите и либералите центристи ще вземат окончателното си решение след изслушването на 60-годишната Фон дер Лайен и нейните отговори в Европейския парламент, което открива пътя за всякакви договорки.

Социалистите искат преди всичко Фон дер Лайен да им обещае да продължи в следващата Комисия политиката без отстъпки на холандеца социалист Франс Тимерманс по отношение на страните, които нарушават принципа на правовата държава - Унгария и Полша, които, например, не спазват принципа за независимост на съдебната власт. Тимерманс се очаква да остане заместник-председател на Комисията, както обеща Фон дер Лайен.

Либералите центристи от своя страна настояват датчанката Маргрете Вестагер, която бе техният кандидат за председател на Комисията, да има същия ранг като Тимерманс в новата Комисия.

Кризисен сценарий?

Макар Зелените (със 74 евродепутати) и крайнолевите (Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, с 41 евродепутати) вече да изключиха възможността да гласуват за Фон дер Лайен, евроскептиците все още не са взели окончателно решение. Сред тях, консерваторите и реформистите (с 62 евродепутати, сред които представителите на полската "Право и справедливост") обещаха да проявят прагматизъм в решението си.

Крайнодясната група "Идентичност и демокрация", със 73 членове, 28 от които от италианската "Лига", 22 от френския

Национален сбор и 11 от германската "Алтернатива за Германия", заяви, че е малко вероятно да подкрепи Фон дер Лайен. При това тайно гласуване е възможно Фон дер Лайен да получи гласове от евроскептиците, които да компенсират тези на представителите на проевропейските сили, които не я подкрепят, признава европейски източник.

Преди пет години християндемократът Юнкер бе избран в един доста по-малко фрагментиран Европейски парламент с 422 гласа "за" при 250 гласа против. Ако Фон дер Лайен събере "под 400 гласа, това ще е доста слаб резултат", твърди Морис, който припомня, че "идеята след европейските избори беше да има председател на Европейската комисия, който да бъде подкрепен от четирите основни проевропейски сили" (Европейската народна партия, социалистите, либералите и Зелените).

В случай че германската министърка на отбраната се провали в Европейския парламент, ръководителите на ЕС ще трябва да номинират нов кандидат. Това ще е кризисен сценарий, който никой в ЕС не иска на фона на проблемите с Брекзит.

БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев