АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ, ОП И "ВОЛЯ" ПРЕДЛАГАТ ОТМЯНА НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ЗА МЕСТНИ И ДПС ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ, А БСП Е ПРОТИВ

Машина за гласуване
09.07.2019 / 15:10

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че законодателната инициатива идва след доклада на ЦИК: "Изключително тревожен (доклад - бел. ред.), ако на местните избори останат така заложени в законодателство 6 000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори".

Мотивите за подготвяните промени:

“Местните избори са едни от най-тежките и сложни избори в българското законодателство. Знаете, те се провеждат в многомандатни избирателни райони. В два тура, повечето от тях. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общински съветници, това са 5 вида избори".

Съпартиецът ѝ Александър Ненков допълни, че в доклада на ЦИК е акцентирано върху сбърканите протоколи от машините и сериозните технически проблеми:

"Хората явно и не могат да се справят, защото грешките бяха наистина огромни. И фактът, че и ЦИК, и "Информационно обслужване", и много водещи анализатори оспорват значението на машините".

От ГЕРБ изчислиха, че само за първи тур за местния вот, с изискването за минимум 6 000 машини, каквито са разпоредбите в сега действащия Изборен кодекс, държавата трябва да плати над 18 млн. лева.

Промените в Изборния кодекс с отпадането на машинното гласуване на местни и парламентарни избори и запазването му за президентски и европейски избори, ще бъдат направени в преходните и заключителни разпоредби.

ГЕРБ са получили уверението от ДПС, че ще ги подкрепят, а БСП са се обявили против.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев