АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ В ПИСМО ДО ПУТИН: НАРОДЪТ НЕ ЗАБРАВЯ РЕШАВАЩАТА РОЛЯ НА РУСИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО

Президентът на РФ Владимир Путин и  президентът на РБ  Румен Радев
09.07.2019 / 08:11

Президентът Румен Радев изпрати писмо на руския си колега Владимир Путин по случай отбелязването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. В него държавният глава посочва, че българският народ не забравя решаващата роля на Русия за Освобождението на България, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

"Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и Русия, установени на 7 юли 1879 г. след освобождението на България от османско иго и възстановяване на българската държавност", пише Радев. Той отчита ролята на Русия в Руско-турската война от 1877–1878 г. и отбелязва, че страната ни почита паметта на загиналите в нея руски воини.

"Бих желал да отбележа, че отношенията между нашите народи се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, имащи своите корени в много по-далечната история", заявява още президентът.

В писмото си Румен Радев отбелязва, че 140-годишната нова и най-нова история на двустранните отношения се е развивала невинаги еднозначно, но и в най-сложните периоди отношенията между България и Русия винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес. Нещо повече, те винаги са носили емоционалния заряд и чувствителност, характерни за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти.

„Това ни дава основание да констатираме, че имаме необходимата солидна основа, за да продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог“, подчертава българският президент.

В писмото си държавният глава изразява увереност, че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев