АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВО МОЩНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗТЪРСИ ЮЖНА КАЛИФОРНИЯ

Земетресение
06.07.2019 / 11:25

Трус с магнитуд 7,1 е регистриран на около 200 километра североизточно от Лос Анджелис, отново в близост до град Риджкрест.

Трусът е по-силен дори от земетресението с магнитуд 6,4 от четвъртък, което беше най-мощното в Калифорния от 25 години. Според европейски агенции новото земетресение е с магнитуд 7,1, докато Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) го измерва като 6,9.

Съобщава се за напукани стени и повредени пътища, на места заради повреда на газопреносната мрежа са избухнали пожари, няколко души са ранени, предаде Асошиейтед прес.

Най-тежко засегнат отново е районът около градчето Риджкрест, възстановяващ се още от предишния трус. Местните власти съобщават за много ранени хора, но засега няма точни данни.

В центъра на Лос Анджелис, на 240 километра от Риджкрест, трусът е усетен в офисите в небостъргачите, които се разклатили за около 30 секунди. Усетен е бил и на стадиона на Доджърс в момент, когато един от бейзболистите е батирал, но не се е отразил на играта.

В развлекателния парк „Дисниленд“ хората са били евакуирани като предпазна мярка от атракционите, за да бъдат проверени съоръженията.

Няколко часа преди поредния трус сеизмолози казаха, че след първото земетресение е имало 1700 вторични труса.

От българското външно министерство съобщиха, че няма данни при земетресението да има пострадали българи. В генералното ни консулство в Лос Анджелис е сформиран кризисен щаб, който отговаря денонощно на спешната телефонна линия на мисията.

От МВнР съветват всички български граждани, които живеят в Южна Калифорния, да следят за сеизмичната обстановка и да се съобразяват с всички разпоредби на местните власти, свързани с евентуални евакуации и предпазни мерки.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев