АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛИЯНА ЙОТОВА: НАМАЛЯВАНЕТО НА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ ДЪЛГО

Вицепрезидентът Илияна Йотова
05.07.2019 / 11:25

"Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще гарантира демократичния процес в страната."Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. „И не разбирайте това заключение като клише. Тъй като идват местни избори, за мен е изключително важно всяка една партия да има самочувствието да се яви на тези местни избори, независимо дали става въпрос за голяма или за малка партия. Моят опит сочи, че при подобни катаклизми обикновено страдат малките партии, защото съответно техният бюджет ще бъде много по-малък. Големите партии ще се справят, аз съм убедена“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова прогнозира, че това предложение няма да издържи дълго време.

„Преди 10 години почти едни и същи хора, които тогава са защитавали високите субсидии, със същия плам сега защитават по-малките субсидии. Да, за десет години човек еволюира, но все пак е малко странно. Има някакъв елемент, като че ли на наказателна операция, но мисля че това е едно от решенията, които с доста по-голямо хладнокръвие трябва да бъдат взимани, защото става дума за нормалните обществени отношения в страната“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът коментира, че законът трябва да се огледа от всички страни и тогава да се реши дали ще има вето, или не. „Нека да се върне президентът, нека да бъде обнародван законът. Не казвам, че ще има вето, това ще реши той. Важното е да има възможност партиите да се чувстват нормално и да не стават зависими“, каза още Йотова.

Имам усещане, че скоро няма да бъдем приети в Шенген. Песимист съм и за разширяване към Западните Балкани, каза още вицепрезидентът.

Преди седмица казах, че германският военен министър ще е председател на ЕК. Ще има опит за дестабилизация на ЕНП, защото и с просто око се вижда, че тя е разделена. Не е ясно кака ще завърши гласуването за председател на ЕК. Независимо от резервите, три дни трима българи бяха номинирани за три различни позиции. Това е оценка за страната.

Въпросът е дали ще можем да удържим тези позиции. За името на Кристалина Георгиева и Сергей Станишев - тези предложения са се раждали в нощта на обсъжданията. Юнкер бе избран на третия път. Ние каква посока избрахме в този кръстопът?! Къде е България в тази ситуация? Има голям губещ и това е Източна Европа. Преди имаше флирт с нея. Никой не поднася нещата на тепсия. Знаем ли каква е визията на бъдещият председател на ЕК?!

В БСП има разделение, но скоро ще има мобилизация. Мая Манолова има шанс за кмет на София, стига тя да пожелае.

Според Йотова за получаване на българско гражданство трябва да бъде въведено изискването за добро владеене на българския език и това да бъде европейското ниво В2. Това ще означава привързаност към страната и вероятно много от хората, които получават гражданство, ще остават у нас. Сега повечето просто преминават през страната.

Източници: бТВ, "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев