АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ГУБИ 7 МЛН. ЕВРО ПО ПРОГРАМАТА ЗА РИБАРСТВО

Лодки
05.07.2019 / 11:19

България губи 7 милиона евро по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. заради забавени процедури от Управляващия орган на програмата. В писмо Европейската комисия уведомява България, че бюджетът на програмата ще бъде намален на 106 млн. евро заради неизпълнение на проекти и неуспешно усвояване на бюджета, съобщи "24 часа".

Министърът на земеделието Десислава Танева е уволнила незабавно Юлиян Марков, управлявал дирекция "Морско дело и рибарство" в земеделското ведомство. Новината за отстраняването бе потвърдена от негови подчинени, които твърдят, че шефът им е демонстрирал изключително близки връзки и отношения с предишния земеделски министър Румен Порожанов.

Марков е бил начело на важната за бизнеса структура "Морско дело и рибарство" през последните две години, която е отговорна за прилагането на мерките по рибарската програма. Бенефициенти обаче споделят, че точно в този период има огромно забавяне при обявяването на мерките, неизпълнение на графика и липса на диалог и контакт с Управляващия орган на програмата.

Според източници от Министерството на земеделието, след светкавичното уволнение на Юлиян Марков министър Десислава Танева е назначила Стоян Котов, на когото било възложено да се преодолее спешно закъснението с договарянето и разплащанията. Експерти стартират и срещи, на които бенефициентите ще получат информация и разяснения по предстоящите приеми, за да бъдат избегнати трудности при кандидатстването. Ще се оптимизират и сроковете за оценка на проектите и договаряне на средства, достигащи повече от 85% от бюджета на ПМДР до края на 2019 г. Ще се съкратят и сроковете за обработката на подадените искания за плащане.

Източници: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев