АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА СААБ: ПРЕДЛОЖИХМЕ НА БЪЛГАРИЯ 10 САМОЛЕТА ГРИПЕН ЗА 1,5 МИЛИАРДА ЛЕВА С ВЪОРЪЖЕНИЕ

Даниел Боестад
04.07.2019 / 12:38

Офертата на шведската компания, произвеждаща Грипен, е в рамките на гласувания бюджет от парламента – 1,5 милиарда лева и е за 10 изтребителя вместо за 8. Това разкрива в интервю за fakti.bg вицепрезидентът на Saab Даниел Боестад. „Шведската оферта беше класирана като най-добра от гледна точка на способностите, както се вижда в експертния доклад, покривайки всички задължителни изисквания на България, включително тези за въоръжението“, казва Боестад.

Той гарантира, че първите самолети Грипен могат да бъдат доставени в рамките на 24 месеца след подписване на договора.

Според Боестад партньорството с Швеция и Saab би могло да донесе допълнителни ползи за България. Такъв пример е Регионалният център за поддръжка на Gripen, който би подкрепил националната отбранителна индустрия на България и би довел до създаването на нови високотехнологични работни места в страната.

„Оставаме на разположение за преговори, ако българската страна реши да продължи процеса по този начин“, казва вицепрезидентът на компанията.

Той напомня, че Грипен е напълно съвместим с НАТО изтребител и е на въоръжение в съюзническите държави Чехия и Унгария. Изтребителят е на въоръжение още в Швеция, Южна Африка и Тайланд. Бразилия също избра Грипен. C/D и F версиите в момента се обмислят като вариант от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви във вторник в „Лице в лице“ по бТВ, че Швеция е предлагала на България изтребителите Gripen без въоръжение. ФАКТИ потърси за коментар вицепрезидента в Saab Даниел Боестад:

Публикувано във факти.бг: Все още офертата ни за 10 изтребителя с модерни ракети 1.5 млрд. лв. без ДДС е валидна за България, заяви в вицепрезидентът на Saab.

Публикувано във факти.бг: Все още офертата ни за 10 изтребителя с модерни ракети 1.5 млрд. лв. без ДДС е валидна за България, заяви в вицепрезидентът на Saab.

Публикувано във факти.бг: Все още офертата ни за 10 изтребителя с модерни ракети 1.5 млрд. лв. без ДДС е валидна за България, заяви в вицепрезидентът на Saab.

- Г-н Даниел Боестад, бихте ли припомнили на читателите на ФАКТИ какво съдържаше шведската оферта за България за изтребителите Gripen? Имаше ли предвидено въоръжение и какво?

- Швеция предложи на България 10 вместо 8 изтребители Gripen. Шведската оферта беше класирана като най-добра от гледна точка на способностите, както се вижда в експертния доклад, покривайки всички задължителни изисквания на България, включително тези за въоръжението.

- След подписването на договора за Gripen, за кога се предвиждаше първата доставка на изтребителите?

- Както вече споменах по-горе, ние можем да отговорим на българските изисквания за доставка на първите самолети. Te могат да бъдат доставени в рамките на 24 месеца след подписване на договора.

- На каква стойност възлизаше офертата?

- Не мога да дам подробен отговор на този въпрос, защото съществува споразумение за конфиденциалност. Това, което мога да кажа е, че българският парламент първоначално одобри бюджет за сделката на стойност 1.5 млрд. лв. без ДДС. Шведската оферта е в рамките на този бюджет и тя е за 10 вместо 8 нови изтребителя Gripen.

- Какви са параметрите на технологично сътрудничество по сделката за Gripen, предоставени в офертата към България?

- Партньорството с Швеция и Saab би могло да донесе допълнителни ползи за България. Такъв пример е Регионалният център за поддръжка на Gripen, който би подкрепил националната отбранителна индустрия на България и би довел до създаването на нови високотехнологични работни места в страната.

- Остава ли в сила офертата на Gripen към България?

- Да, оставаме на разположение за преговори, ако българската страна реши да продължи процеса по този начин.

- В заключение бихте ли посочили кои страни избраха Gripen?

- Gripen е напълно съвместим с НАТО изтребител и е на въоръжение в съюзническите държави Чехия и Унгария. Изтребителят е на въоръжение още в Швеция, Южна Африка и Тайланд. Бразилия също избра Gripen. Gripen C/D и F версиите в момента се обмислят като вариант от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка.

Източник: Факти.бг, Коректно.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев