АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ГЛЕДАТ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ, КОИТО ПРЕДВИЖДАТ СУБСИДИЯ ОТ ЛЕВ ЗА ГЛАС

Народно събрание
04.07.2019 / 09:25

Очаква се днес депутатите да разгледат, на второ четене, промените в Закона за държавния бюджет, които предвиждат партийната субсидия да стане 1 лев за получен глас. Държавното финансиране на партиите влиза като извънредна точка на днешното заседание.

ГЕРБ остава категорично на позицията си за един лeв партийна субсидия и ще подкрепи промените в Закона за държавния бюджет във варианта,който беше внесен от Министерския съвет. Атака и Воля също са съгласни размерът на държавното финансиране да бъде един лев за получен глас и ще подкрепят актуализацията. Не е ясно как ще гласуват от НФСБ иВМРО - те също смятат, че парите трябва да бъдат намалени, но един лев, според тях, не е достатъчен и трябва да се търси оптималният вариант. Това вероятно ще стане с промени в Закона за политическите партии. „Патриотите“ настояват двата закона да вървят паралелно, за да няма неясноти около финансирането. ГЕРБ уверяват, че това ще се случи, след като субсидията бъде намалена.

БСП, които не бяха поканени на вчерашните консултации, са категорично против субсидия от един лев. ДПС – също. Движението предложи да останат сегашните 11 лв за получен глас или 0 лв и неограничено финансиране на партиите от бизнеса

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев