АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАНИШЕВ ЩЕ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕП ЗАЕДНО С ВЕБЕР, ГЕРМАНСКИЯТ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА Е НОВИЯТ ШЕФ НА ЕК

Европейски съюз
02.07.2019 / 21:01

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС. Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия, а ръководството на Европейския съвет да бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали). Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти). Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.

Групата на социалистите в Европейския парламент изрази разочарование от предложенията, обсъждани в Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Не бихме искали процесът на водещите кандидати за председател на ЕК да умре, се посочва в изявление на председателя на парламентарната група Ираче Гарсия. Неприемливо е популистки правителства да отстраняват най-добрия кандидат, само защото е защитавал върховенството на закона и споделени европейски ценности, добавя тя.

Кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс в последните дни бе разглеждан като възможна отстъпка в преговорите между държавите от ЕС. Той бе сред водещите кандидати, но според последния известен вариант на договореност в Европейския съвет не се предвижда да заеме някоя от най-високите длъжности. Досега като зам.-председател на ЕК Тимерманс отговаряше за върховенството на закона, което стана причина за разногласията му с Будапеща, Варшава, Букурещ.

"Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен за председател на Европейския парламент, увери Борисов. За България би било огромна чест, независимо че в неговата партия не го харесват, заяви българският премиер Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет.

Идваха колеги да ме питат дали ще го подкрепим, аз ги уверих, че да. За България е много важно, ако има българин на такъв висок пост, аргументира се той.

Шарл Мишел е голям приятел на България, седяхме на заседанието заедно с Тереза Мей, даже го поздравих, има дъщеричка на 11 дена, поясни премиерът. С него се подновява една традиция още от времето на Херман ван Ромпой премиерът на Белгия да е председател на Европейския съвет, добави Борисов.

Всички гласувахме за Урсула фон дер Лайен, единствено Ангела Меркел се въздържа, понеже са в упрадвляващата коалиция, обясни Борисов.

Оттук нататък сме поели ангажимент да убедим евродепутатите от нашите партии да одобрят споразумението ни и да гласуват кандидатурите, отговори премиерът на въпрос дали Европарламентът ще одобри постигнатите договорки.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев