АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛК. ДИМИТЪР СТОЯНОВ: Г-Н СЪБЕВ ГОВОРИ ЛЪЖИ! ЦЕНАТА НА Ф-16 С ДДС Е 3.45 МЛРД. ЛВ

Димитър Стоянов, началник на кабинета на президента Радев
01.07.2019 / 09:18

"Събев сам признава, че пакетът ще е ограничен, а основният въпрос е колко „малко ще е по-ограничен“. Отговорът е ясен – толкова, че да се влезе в политически поставената рамка до 2.2 млрд. лв.", написа във Фейсбук главният секретар на президента и бивш началник щаб на ВВС Димитър Стоянов.

Няма как да се подмине поредната изява на един известен „авиационен експерт“ сред политическия елит. Г-н Събев, явно още не може да преглътне незавидното си представяне на президентските избори през 2016г. и категоричната победа на ген. Радев и продължава да избива комплексите си и да говори чистосърдечни лъжи.

В интервюто си пред Мая Георгиева, публикувано в любимия за всички българи сайт Faktor.bg, за пореден път манипулира обществеността, както впрочем го е правил и в интервюто си за в. Стандарт през 2017, по време на многобройните си телевизионни изяви по разни кабеларкии т.н.

Фактите:

- Според експерта Събев, САЩ са обявили публично офертта си „от 1.673 млрд. щатски долара, съответстващи на малко над 2.9 млрд. лв. е общата пакетна цена“. Факт, че цената е около 2.88 млрд. лв. (курс $/лв – 1/1.72), както и факт, че цената с ДДС е 3.45 млрд. лв.

- Според г-н Събев „Това е одобрение на максималната рамка на програмата за България от Конгреса на САЩ, която дава възможност за допълнително разширяване на договорената програма, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес.“ Тук е основната манипулация. Това не е максималната цена или рамка както е казал „експертът“ Събев, а това е цената на исканото от България като техника, въоръжение, логистика и др. услуги т.е. това е поискано с т. нар. LOR (Letter of request). Иначе казано – поисканото от България ще струва толкова и е гласувано от Конгреса на САЩ. Не допускам, че г-н Събев не знае тези подробности, все пак е първият представител на България в НАТО (законно или не, това е друг въпрос), заемал е ключови длъжности в ГЩ ....

- Събев: „ние можем да вземем малко по-ограничен пакет от това, което е предложено, и да се надгради в следващите години до 1.673 млрд. щатски долара.“

Да разбирам ли, от казаното от Събев, че няма да има само един договор, а няколко и че ще се плаща още над споделената от министър-председателя цена от 2.2 млрд. лв. Колко г-н Събев до 3,45 млрд. лв. Събев сам признава, че пакетът ще е ограничен, а основният въпрос е колко „малко ще е по-ограничен“. Отговорът е ясен – толкова, че да се влезе в политически поставената рамка от до 2.2 млрд. лв.

- Събев: „Но същевременно основателен е въпросът - когато той беше командир на ВВС и се подготвяше този проект, дали правилно е ориентирал правителството по отношение на евентуалната цена на един такъв проект. Защото това, което парламентът одобри първоначално - от 1.8 млрд. лв. и то с ДДС, очевидно се оказаха крайно недостатъчни. Още тогава е трябвало да бъде посочено, че е необходим по-голям финансов ресурс, ако искаме наистина да постигнем и получим един многофункционален пакет заедно със самия самолет, за да бъдат постигнати тези способности на българските ВВС, които са планирани.“

Поредната лъжа и доказателство за компетентността на г-н Събев. Ген Радев, като командващ ВВС е подписал Проект за инвестиционен разход през 2016г. на стойност 1,5 млрд. лв. Проектът е за доставка на 8 (9) F-16MLU, втора ръка, Eurofighter - втора ръка или 8 бр. нови JAS-39 Gripen. В проекта е записано, че финансирането не достига за закупуване на нови Ц, F-18 и т.н. Просто трябва да се чете преди да се говори, не може г-н Събев да разчита единствено и само на собствената си експертиза. Иначе въпросът има резон, но адресатът е неточен. Защо в Проектът за инвестиционен разход от 2018, приет с голяма охота и от правителство, и от комисия по отбрана, и от самото Народно събрание, е записано, че нови 8 бр. F-16 bl. 70 се включват във финансовата рамка от 1.8 млрд. лв. с ДДС, а само след 6 месеца се иска отпадане на ограничението по финансова рамка? Някой някъде, някога е излъгал и това няма нищо общо с президентската институция.

- Събев: Освен това президентът спомена и за един скрит разход от 1 млрд. лева, необходим за пълния пакет въоръжение, без да поясни за какво точно става въпрос. Би трябва да бъде по-конкретен, когато дава такива цифри. Защото в общественото пространство остава впечатлението, че едва ли не с тези разходи, които Радев споменава - близо 3.45 млрд. лв. с този още 1 млрд. лв. цялата програма ще излезе над 4.5 млрд. лева. А това не е така.

Пак не е разбрал г-н Събев – 2,2 млрд. лв при договор за доставка на 8 бр. F-16 bl.70, плюс още 1 млрд. лв г-н Събев е приблизително 3,2 млрд. лв. А, че има скрити и други разходи е факт: инфраструктура, обслужваща техника, допълнително личен състав и т.н.

- Събев: Според президента, от писмото на американската страна, в което е представен проекта на договор, на цена 2.2 млрд. лв. ще придобием пакет, който е значително орязан. Това засега е само негово мнение. Аз нямам информация, само хората от преговорния екип от Министерство на отбраната могат да кажат какво точно съдържа този пакет и дали действително е силно орязан.

Г-н Събев, като нямате информация защо коментирате и се опитвате да вкарате обществото в заблуда? Това, което казва президентът Радев е самата истина, а информацията е получена с любезното съдействие на Министерството на отбраната. Какво е в Словакия, г-н Събев въобще не ни интересува. И там са постъпили като нас. Няма как да намалиш цена на пакет с 30%, освен ако не орежеш пакета си. Това е! Е, за някои умни и красиви може и да може! Размахването на докладите от Словакия от четата на Събев, незнайно къде подготвени, доказва само едно: липсата на доверие в българската експертиза. Заместник-министърът на отбраната, вместо да заповядва публикуването им във вестник "Армия", по-добре беше да публикувал протокола от работата на водената от него политик-военна група.

- Събев: Освен това президентът Радев подчертава, че пакетът няма никакви управляеми средства за оръжия от клас "въздух-земя", тоест за изпълнение на удари по наземни цели. Но в пакета, който предлага американската страна, има три типа управляеми авиационни бомби, които са с висока точност и освен това някои от тях могат да се пускат и от значително голяма дистанция от целта.

Г-н Събев казва, че не познава предложения от американската страна пакет, а тук казва, че са предложени три типа управляеми средства за оръжия от клас "въздух-земя". Няма достъп до документите, но знае. И със значителна дистанция да се пускат. Просто експерт. Да, ако за Събев дистанцията означава височината на която се пускат свободнопадащите бомби. Лъжа! Истината бе казана от президента Радев. Не случайно бе казано от него, че така F-16 по способности ще отстъпва на постъпилия на въоръжение във ВВС преди повече от 30 год. уникален Су-25. Въпреки, че не е информиран, Събев коментира ли коментира, прави оценки и дава насоки и препоръки.

- Събев: Белгия не купува „Рефал“. Това няма смисъл от коментар. Лапсус е!

- Събев: Очевидно е, че у президента има носталгия по проекта, по който той работи и беше класиран на първо място за покупка, а именно шведският "Грипен".

Лъжа поредна! Президентът Радев не е споменал "Грипен", а това което каза е, че F-16 bl.70 е чудесен самолет и трябва да се използват всички аспекти на многофункционалността му, а не да се окастри пакета.

Естествено Събев не пропуска да посъветва президента Радев: Добре е освен това да се знае, че тази модификация - Ф-16 блок 70, е значително по-добър от "Грипен-С".

Експертът си е експерт!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев