АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧАС И ПОЛОВИНА ПРОДЪЛЖИ СРЕЩАТА МЕЖДУ ТРЪМП И ПУТИН В ОСАКА

Президентът на РФ Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп
28.06.2019 / 19:34

Срещата на лидерите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, която се проведе в рамките на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака приключи. Двамата разговаряха час и половина.

Разговорът се състоя, непосредствено след първата работна среща на лидерите на „двайсетицата", информира РИА Новости.

Преди да се види с Путин Тръмп заяви, че очаква отлични резултати от срещата с руския си колега. Той отбеляза, че двамата ще имат много интересна дискусия, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

В началото на срещата Тръмп подчерта, че очаква отлични резултати от преговорите с руския държавен глава. По време на срещата с Путин Тръмп също така шеговито го помоли "да не се намесва в изборите". От Белия дом уточниха, че Путин и Тръмп са обсъдили обстановката в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна.

"Президентите Тръмп и Путин се съгласиха, че подобряването на отношенията (между САЩ и Русия) е в интерес както на двете страни, така и на целия свят", се отбелязва в съобщението на Белия дом.

Тръмп и Путин също така са се договорили да продължат обсъждането на съвременен модел на контрол над въоръженията, като американският президент е призовал Китай да бъде включен в него, се уточнява в прессъобщението на Белия дом.

"Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат да обсъждат модела за контрол над въоръженията през 21 век, който, както отбеляза президентът Тръмп, трябва да включва Китай", уточняват от Белия дом.От руска страна в срещата взеха участие външният министър Сергей Лавров, прессекретарят на президента Дмитрий Песков, съветникът Юрий Ушаков и първият вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов.

Тръмп е бил придружен от държавния секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност Джон Болтън, съветника Фиона Хил, министъра на финансите Стивън Мнучин, новия говорител на Белия дом Стефани Гришам. На срещата са присъствали и дъщерята на президента Иванка и съпругът ѝ Джаред Къшнър, който е старши съветник на Тръмп.

Песков по-късно разясни, че преговорите между Путин и Тръмп са били наситени. По думите на Лавров пък двамата са обсъдили въпроса за стратегическата стабилност, засегнали са и ситуацията в Сирия и Украйна.

Лавров добави, че настроението на срещата на Г-20 било много добро, атмосферата била конструктивна.

По-късно стана ясно също така, че Русия е поканила Тръмп да вземе участие в отбелязването на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война, както руснаците наричат Втората световна война.

"Поканихме президента на САЩ да ни гостува за 75-годишнината от победата във Великата отечествена война на 9 май следващата година", посочи съветникът на Кремъл Юрий Ушаков пред руската държавна телевизия "Россия 24".

По думите му американският държавен глава реагирал "много положително" на поканата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев