АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ ОПРАВДА ВАЛЬО ТОПЛОТО

Валентин Димитров
28.06.2019 / 19:19

На днешното заседание съдия Величка Цанова от Софийския градски съд обяви, че бившият директор на топлофикационното дружество Валентин Димитров е невинен по това обвинение.

Димитров не пожела да коментира решението на съда. Адвокатът му каза само, че то е справедливо.

От своя страна прокурорът Ивайло Занев заяви, че ще протестира присъдата в 15-дневния срок.

Единственото, което трябва да се отбележи, че все пак на 13-тата година от образуването си, това дело приключи на първа инстанция, посочи той. Според него делото не се води в разумни срокове и това се дължало както на слабости в държавното обвинение, така и на слабости в самата процедура на съдебното разглеждане на делата.

Припомняме, сагата започна през 2006 г., когато Димитров беше обвинен, че между 1999 и 2003 г. е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара.

Първоначално той беше осъден на 14 години затвор. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд го оправда, след като прие, че няма заобикаляне на ЗОП при сключените договори с "Шибър", защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а търговете били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на Софийския апелативен съд с мотива, че разплащането ставало с пари на "Топлофикация", а не на чуждите банки, което означавало, че Законът за обществените поръчки е трябвало да бъде спазен.

То беше връщано общо четири пъти, като влезе отново в съда през 2016 г.

Димитров беше подсъдим по общо четири дела, като е осъден само за безстопанственост. Той прекара почти 3 години в затворническото общежитие в "Казичене". Другото дело за данъчни престъпления и пране на пари все още е в Софийския градски съд.

Четвъртото дело беше за валутни престъпления. През 2018 г. обаче той беше оправдан и по него.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев