АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ЩЕ ОТГОВОРИ НА НАТО С РЕЦИПРОЧНИ ВОЕННИ МЕРКИ

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков
26.06.2019 / 21:56

Това предупреждение отправи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

"Опитите да се представя това, което се случва като военен и политически отговор на действия на Русия са пропити от пропагандна кампания с голям елемент на целенасочена дезинформация, подхранваща световното обществено мнение. Когато тези заплахи започнат да се материализират в реално действие, ние ще трябва да предприемем уравновесяващи военни мерки", предупреди руският дипломат.

По думите му през последните години НАТО прие идеология на двупосочен подход в отношенията си с Русия: сдържане и провеждане на диалог по въпроси, по които НАТО желае. Русия ще заеме подобна позиция, подчерта Рябков.

Ние ще сдържаме агресивните планове на НАТО и ще приемем много селективен подход за диалог с Алианса, обясни дипломатът.

Междувременно горната камара на руския парламент прие законопроект за прекратяване изпълнението на Договора от 1987 г.

Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко подчерта, че Русия е принудена да прекрати изпълнението на задълженията си в отговор на действията на САЩ.

Сега законопроектът отива на бюрото на руския лидер Владимир Путин за подпис.

Миналата седмица Държавната дума прие закон за прекратяване действията на Договора между СССР и САЩ.

Вашингтон започна процедура по излизане от договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението на договора.

 

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. С него се ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев