АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС Е ЕНЬОВДЕН

На Еньовден билките са най-лековити по изгрев
24.06.2019 / 08:01

Православната църква почита днес рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев.

За лек или наслада, интересът към лечебните растения е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте и търсенето на различни билкови продукти, отчитат фармацевти, но предупреждават, че „билковите продукти не могат да заменят едно основно лечение“.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще служи в два храма в Смолян. От 9 часа той ще оглави празничната Света божествена литургия в храма "Света великомъченица Неделя“, а от 11 часа – в параклиса "Св. Иван"в Долно Райково, ще отслужи празничния водосвет.

За Еньовден магичен ритуал ще изпълнят за 14-а поредна година танцьорите от клуб "Хоро" при читалище "Орфееви гори", село Райково. За него участничките ще са облечени в специално ушити дълги бели рокли, уточни ръководителят на клуба Русанка Бодурова: „Рано сутринта преди изгрев слънце, изкъпани и пременени в бяло, сложили на главите си венчетата от бели маргаритки, вече сме на ливадите на Горна Адра. Там с босите крака да усетим земята, да се изкъпем в росата и с трепет и вълнение да очакваме слънцето. И то ще изгрее, и ние ще тръгнем с големия венец към него, и всяка една от нас сама в мислите си ще си пожелава най-хубавите неща. С ритуала смоленският клуб ще се включи в започналия в петък Фестивал на дивите цветя в Родопите, който ще продължи до 30 юни.

Възрастни хора от Югозапада се събират на Еньовден в местността „Ладовица” в Перник. Над 270 представители на дневен център за възрастни хора, пенсионерски клубове и читалища от областите Перник, Благоевград и Кюстендил, ще вземат участие в Осмия регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България. Той се организира от местното читалище „Искра-1961 г.“ и кметство „Изток” с подкрепата на Община Перник и е с конкурсен характер. Идеята е да се представи, съхрани и предаде на поколенията богатият опит на възрастните хора в областта на народните обичаи, песенния, словесния, танцовия и инструментален фолклор.

Имен ден празнуват близо 52 хиляди българи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев