АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВАЛ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРИЕМНИК НА ЮНКЕР

Европейски съюз
21.06.2019 / 13:32

Преговорите за определяне на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия се провалиха. За да се намери изход от ситуацията, беше свикан кризисен Европейски съвет на 30 юни. Сред основните проблеми се оказа френският президент Еманюел Макрон, който отхвърля подкрепяната от Ангела Меркел кандидатура на Манфред Вебер, водещия кандидат на Европейската народна партия.Претенденти са още холандецът Франс Тимерманс от групата на социалистите и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите и центристите. Наследникът, който ще заеме на 1 ноември поста от Жан Клод-Юнкер, трябва да получи подкрепата на 21 от 28 европейски лидери и да събере мнозинство от поне 376 гласа в ЕП.

„Европейският съвет проведе задълбочени консултации по номинациите, но нито една от кандидатурите не получи мнозинство. Постигнахме съгласие, че е необходимо решение, което да отразява многообразието в ЕС. Ще се срещнем отново на 30 юни", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Трябва да приемем положението каквото е. Това е резултат от факта, че вече не е достатъчно две политически семейства да постигнат съгласие. Нужни са поне три, за да вземем правилното решение. То трябва бъде взето от Европейския съвет и Европейския парламент. Ние правим предложението, но не искаме да се стигне до криза с парламента и то да бъде отхвърлено", поясни канцлерът на Германия Ангела Меркел.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев