АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ДОВЪРШВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИ ЖИВОТНИ

Приют за бездомни животни
18.06.2019 / 17:25

Община Сливен довършва започналия преди години проект за изграждане на приют за бездомни животни и той трябва да бъде готов до края на 2019 година. Това съобщи кметът Стефан Радев пред БНР.

„Това е един проект, който заварихме в началото на мандата недовършен. Наследихме го, както наследихме и голяма част от предишни проекти – стартирали, но недовършени или изобщо незапочнати, неразплатени суми по договори и изоставени. Разплатихме това, което беше направено като строителство, осигурили сме финансиране за завършване на строежа през тази година. Предстои да решим как ще процедираме след приключване на дейностите по изграждане - как ще функционира приютът и как ще се управлява“, каза кметът.

Според него е особено важно дейността да се организира така, че да се полагат необходимите грижи за животните, с хуманно отношение и осигуряване на добри условия за пребиваването им. Той подчерта, че Общината полага усилия за ограничаване на популацията от безстопанствени животни, но най-големият проблем остава съзнанието на хората, които изоставят домашните си любимци.

Стефан Радев смята, че приют трябва да има, защото това е една от добрите опции за справяне с проблема.

„Най-добре е изобщо да няма безстопанствени животни и хората да не се отървават по този начин от домашните си любимци. Община Сливен извършва дейности по засилване на контрола за регистрацията на домашните любимци и спазване на правилата, но контролът е ефективен тогава, когато има нагласи в обществото, каза още кметът.

„Когато няма масово отношение към даден проблем, тогава контролът не може да го реши. Готов съм на дебат дори за по-широк обхват по темата, особено за нашето отношение към животните и към кучетата специално, както и за по-различни начини за контрол. Тогава трябва да се реши и да се разберем какво искаме като общество“, допълни Стефан Радев.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев