АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА УСТОЙЧИВА ЕНЕРГИЯ - ОТ 17 ДО 24 ЮНИ

Европейска седмица за устойчива енергия
18.06.2019 / 17:22

Периодът от 17 до 24 юни е обявен за Европейска седмица за устойчива енергия, която цели със срещи и информираност на гражданите да задейства обществеността към чиста енергия, която не замърсява околната среда. През последните години започна преразглеждане на източниците на енергия, както и възможността за индивидуални проекти за осигуряване на енергия. В Европа хората, общностите, градовете и местните власти са начело на енергийния преход и все повече контролират и произвеждат собствена енергия от ВЕИ /възобновяеми източници на енергия/ и насърчават прехода към по-справедлива и децентрализирана енергия. Европейският съюз издаде няколко директиви, с които се разглеждат алтернативите за осигуряването на енергия от възобновяеми източници, както и възможността за тяхното финансиране на отделни хора, групи, общности и др.

Производството на чиста енергия, която не замърсява атмосферния въздух, околната среда и не създава риск за човешкото здраве, е главен приоритет на ЕС. В България успоредно с алтернативите за ВЕИ се стартира и смесено изгаряне на отпадъци с въглищен прах в топлоенергийните централи. От отдел „Екология“ информират, че в община Сливен, освен Топлофикация Сливен, има подадени три инвестиционни проекта на юридически лица, които ще произвеждат енергия от смесено изгаряне на отпадъци /RDF гориво/, природен газ и въглищен прах.

Във връзка с изискванията на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Сливен ще обявява всички инвестиционни предложения на интернет страницата си в раздел „Околна среда/Процедури по ОВОС“.

Подробности и информация за предложенията може да прочетете на интернет страницата на община Сливен, както и може да подавате становища до 30 юни 2019 г. в община Сливен и в РИОСВ – Стара Загора, както и на официалните е-mail адреси.

За подробности:

Европейска седмица за устойчива енергия: www.eusew.eu

Информация за инвестиционните предложения за становища до 27 юни 2019: http://mun.sliven.bg/okolna-sreda-proceduri-odinf

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев