АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ПРОФЕСИИ У НАС – БАРМАНИ, СЕРВИТЬОРИ И ГОТВАЧИ

Агенция по заетостта
17.06.2019 / 20:19

През месец май бяха отчетени исторически най-ниските нива на безработица у нас, съобщи Агенцията по заетостта. По нейни данни безработицата е 5,3%, като отчита свиване с 0,3% месечна и 0,8% годишна база.

В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са над 175 хил. души, като снижението спрямо спрямо май 2018 г. е с над. 25 хил. по-малко.

Сред новорегистрираните безработни има такива, които не са активни т.е от началото на годината не са били заети, не учат или не си търсят работа.

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри.

20 533 са безработните, постъпили на работа през май, като 93.4% от тях са устроени в реалната икономика.

Най-голям брой свободни места отчитат секторите в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт на автомобили и др.

Най-търсените професии са персонал, зает в сферата на персоналните услуги – бармани, сервитьори, готвачи, камериерки, както и работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, продавачи, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и хора по събиране на отпадъци.

От началото на годината служителите по бюрата са успели да активизират значителен брой хора да заемат определена длъжност, посочват от агенцията. Това се е случило чрез информационни кампании, срещи със завършващи младежи, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев